ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Dorin Recean: Bugetul pentru anul 2024 „Investim pentru copii” este sustenabil și orientat spre investițiile în viitor

11:50 | 01.12.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 1 dec. /MOLDPRES/. Bugetul pentru anul 2024 este unul sustenabil și solidar, fiind orientat spre investițiile în viitor. Acesta prevede alocări esențiale pentru viitorul copiilor, inclusiv creșterea indemnizației la nașterea copilului până la suma de 20 de mii de lei, majorarea salariilor cadrelor didactice cu 15 la sută și dublarea burselor studenților facultăților cu profil pedagogic. Informațiile au fost prezentate astăzi de premierul Dorin Recean, la începutul ședinței de Guvern la care a fost examinat pachetul bugetelor pentru anul 2024, transmite MOLDPRES.  

„Astăzi vom aproba bugetul pentru 2024 și trebuie să ținem cont de faptul că noi continuăm să ne aflăm într-un mediu de criză. Continuăm să avem provocări legate de securitate, de volatilitatea prețurilor la energie, dar astăzi noi suntem mai pregătiți ca oricând pentru acest lucru. Chiar dacă mai multe crize afectează economia noastră și faptul că bugetul și posibilitățile financiare sunt limitate, chiar și așa Guvernul este alături de toți cetățenii și de toate domeniile care au necesități. Noi am majorat salariile medicilor, am oferit alocații sociale celor mai vulnerabile categorii din societate, alocăm sume record în agricultură. În acest an este alocată cea mai mare sumă din istoria Republicii Moldova pentru a compensa pierderile din agricultură, dar și a subvenționa investițiile. La fel am compensat și prețurile în factură pentru o bună parte dintre cetățeni noștri. A fost necesar să stabilizăm economia. Inflația a scăzut de la 34 la sută la sub 9 la sută și o să intrăm către sfârșitul anului în coridorul normal al inflației. Totodată, vedem o începere de recuperare atât a consumului, cât și a investițiilor private”, a afirmat Dorin Recean. 

Șeful Executivului a menționat că autoritățile își doresc să ofere venituri mai mari tuturor categoriilor profesionale și să fie alături de cât mai mulți oameni, „dar bugetul este restrâns încă și Guvernul încă  depune efort ca să crească economia, iar investițiile trebuie prioritizate”. „În aceste condiții, decizia noastră a fost să alocăm cei mai mulți bani pentru 2024 în viitorul nostru, adică să-i alocăm pentru copiii noștri pentru a stimula și a crește generația care va construi viitorul țării. Respectiv cele mai mari majorări salariale din 2024, mă refer la aproximativ 70 la sută din aceste majorări, o să fie destinate pedagogilor. Acest buget din 2024 „Investim pentru copii” este unul sustenabil și este orientat spre investițiile în viitorul nostru”, a punctat premierul.

Astfel, potrivit oficialului, de la 1 ianuarie 2024, va fi majorată considerabil indemnizația la nașterea copiilor, care va fi de 20 de mii de lei (o mie de euro); va fi alocat aproximativ 1 miliard de lei pentru a majora cu 15% salariile tuturor pedagogilor din țară, adică pentru peste 50 de mii de persoane; vor fi dublate bursele pentru studenții facultăților cu profil pedagogic; vor fi majorate alocările financiare pentru programul „Protecția familiei și copilului” și alocați bani pentru dezvoltarea satelor și orașelor; vor fi acordate în continuare compensații în factură pentru energie.

Oficialul a adăugat că bugetul 2024 este unul solidar, care include și dimensiunea socială și țintește eficient categoriile de beneficiari. „Asta înseamnă că trebuie să țintim și dezvoltarea economică. Vom aloca încă 200 de mln pentru ca să stimulăm economia prin diferite programe cum ar fi 373, dar și alte programe de stimulare a întreprinderilor mici și mijlocii”, a conchis Recean. 

Guvernul a aprobat astăzi bugetul pentru anul 2024. Proiectul urmează a fi transmis spre examinare Parlamentului.

img23009755

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!