ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Săptămâna curentă va fi cu temperaturi relativ calde, obișnuite pentru perioadă

14:57 | 04.12.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 4 dec. /MOLDPRES/. Starea vremii în săptămâna următoare va fi caracterizată de temperaturi relative calde, cel puţin pentru regiunea sud, unde mercurul termometrelor nu va coborî sub zero grade, transmite MOLDPRES.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), în următoarele zile se aşteaptă valori termice diurne încadrate între 0-5 grade Celsius. Noaptea, mercurul termometrelor va indica la nord până la 7 grade de ger, la sud şi centru se prevăd valori pozitive.

Conform perspectivei meteorologice pentru luna decembrie 2023, emisă de SHS, pe teritoriul Republicii Moldova, în decembrie se prevede următorul regim termic şi pluviometric: temperatura medie lunară a aerului se prevede peste valorile normei (norma fiind de 0..-1°C), iar cantitatea precipitațiilor va fi sub mediile multianuale (norma fiind de 30-40 mm).

În popor, ziua Intrării Maicii Domnului în Biserică, care este marcată astăzi, este considerată a fi o zi magică. În această zi se fac previziuni referitoare la oameni şi la vreme. Numele de Vovidenie provine din slavonă şi se traduce "ceea ce se face văzută". Se spune că în ziua de Vovidenie se deschid cerurile şi credincioșii înțeleg graiul animalelor. Tradiția  amintește că dacă în ziua Intrării în Biserică a Maicii Domnului cerul este senin, cu soare - vara va fi secetoasă, iar dacă vor fi nori, pe parcursul anului vor fi epidemii, dacă va ninge însă - va fi iarna grea. De asemenea, se mai zice că atunci când credincioșii respectă această sărbătoare, în anul următor vor avea hambarele pline şi belșug în gospodărie.

 

img23009826

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!