ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

„Seri de filme la înălțime”, ediția a II-a, la Muzeul Orașului

13:59 | 05.12.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 5 dec. /MOLDPRES/. Șase filme documentare, realizate la Studioul Telefilm Chișinău”, vor fi proiectate în cadrul evenimentului ”Seri de filme la înălțime”, ediția a II-a, care va avea loc în perioada 6-8 decembrie, la ora 18.00, la Muzeul de Istorie a orașului Chișinău, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Valeria Suruceanu, directorul instituției, a menționat că evenimentul „Seri de filme la înălțime” marchează astfel Luna Filmului European 2023 în Chișinău, care se desfășoară în perioada 3 noiembrie - 9 decembrie. ”A devenit o tradiție ca în lunile noiembrie-decembrie, instituțiile culturale europene să organizeze proiecții gratuite de film, serate și discuții publice dedicate cinematografiei europene. Această inițiativă își propune să aducă Europa mai aproape de cetățenii săi, sărbătorind în același timp bogăția și diversitatea culturii cinematografice a țărilor europene”, a precizat Valeria Suruceanu.

Potrivit sursei citate, în cadrul evenimentului, în Sala panoramică a muzeului, vor fi proiectate șase filme documentare, realizate la studioul “Telefilm Chișinău”. Astfel, miercuri, 6 decembrie, la 18.00,  spectatorii vor putea viziona filmele ”Apa din noi”, regie – Vadim Papuc și ”Ograda casei mele în regia Anei Gurdiș, iar joi, 7 decembrie – filmele ”Prețul istoriei” în regia Carolinei Buimestru și ”Pe cont propriu” în regia Liliei Calugher. Vineri, 8 decembrie, vor fi proiectate filmele ”Cerul fără stele”, regie – Victor Popovici și ”DizarmoNica”, regie – Jasmin Delev. La proiecții vor fi prezenți autorii și eroii filmelor, precum și trupa MoldaTheDog și cântăreața Nica Dudca. Intrarea este liberă. 

Anul acesta, colectivul Departamentului „TeleFilm-Chișinău” al Companiei „Teleradio-Moldova”: Mircea Surdu, director, Leonid Melnic, vicedirector, producător, Eugeniu Popovici, regizor principal, Lucia Tăut, redactor, și Roman Gațcan, cameraman, a fost distins cu Premiul Național 2023 pentru realizări remarcabile în domeniul culturii, pentru abordarea inovativă, perseverență și abnegație în activitate, contribuție substanțială, cu impact considerabil la dezvoltarea societății, la promovarea principiilor moral-umanitare, precum și la consolidarea valorilor, a patrimoniului și a imaginii Republicii Moldova.

Departamentul „TeleFilm-Chişinău” în cadrul Companiei „Teleradio-Moldova” asigură realizarea de filme documentare: reportaje, eseuri, filme de artă şi etnografie, ştiinţifice, experimentale, etc. pentru difuzarea pe posturile publice de TV, pentru fondul TV, pentru beneficiarii interni şi externi, pentru participare la festivaluri de profil naționale şi internaționale, etc. „TeleFilm-Chişinău” are drept obiectiv şi promovarea talentelor cu vocaţie pentru filmul documentar prin acordarea posibilităţilor tehnice de realizare a filmelor. Creaţiile cinematografice sunt realizate de către o echipă de profesionişti, formați şi plăsmuiți pe platourile de filmare ale televiziunii naţionale, ce îşi propune să dea un suflu nou creaţiilor „TeleFilm-Chişinău”.

Amintim că Studioul „Telefilm Chișinău” a fost fondat în 1967. În cadrul studioului au fost realizate peste 300 de filme documentare. După anul 1989 condițiile economice nu au fost tocmai prielnice pentru dezvoltarea cinematografiei şi Compania „Teleradio-Moldova”, nemaiavând surse financiare, a renunțat la studioul „Telefilm Chişinău”. După decenii de inactivitate studioul a fost redeschis în anul 2017 cu sprijinul CoE şi al UE prin intermediul proiectului „Promovarea libertății şi pluralismului mass-mediei în Republica Moldova”.

img23009861

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!