ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Termenul de funcționare a Parcului IT va fi extins până în anul 2035

14:05 | 06.12.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 6 dec. /MOLDPRES/. Termenul de funcționare a Parcului IT din Republica Moldova va fi extins până în 2035, cu păstrarea impozitului unic de 7%. O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi de Guvern, în scopul oferirii previzibilității și a unei perspective clare rezidenților și potențialilor investitori în domeniul tehnologiilor informaționale, relatează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare a Executivului. 

De asemenea, urmează a fi extinsă lista genurilor de activitate eligibile. Astfel, în cadrul Parcului, cu limitare la export, vor putea fi desfășurate activități ale centrelor de intermediere telefonică (call center) și alte servicii de furnizare a forţei de muncă. În același timp, va fi instituit un Consiliu care va coordona activitatea parcului IT. Acesta va fi format din reprezentanții Guvernului, sectorului asociativ, rezidenților Parcului, precum și ai partenerilor de dezvoltare.

Proiectul urmează să fie examinat și aprobat la următoarea ședință a Parlamentului Republicii Moldova. 

Parcul IT și-a început activitatea la data de 1 ianuarie 2018 cu un termen de funcționare de 10 ani, până pe 31 decembrie 2027. Astăzi, Guvernul a decis prelungirea acestui termen până în 2035. În prezent, în cadrul Moldova Innovation Technology Park activează peste 1600 de rezidenți la care sunt sunt angajate aproximativ 21 mii de persoane, mai mult de 230 fiind companii fondate de investitori străini din 39 de țări. Cifra totală de afaceri pentru anul 2023 se estimează a fi în creștere cu 33% față de 2022 și va trece de 13 miliarde de lei. Rezidenții parcului IT produc 5% din PIB și 11% din exporturile Republicii Moldova, exporturile IT fiind cifrate la 9,2 miliarde de lei.

img23009909

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!