ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CNA a făcut bilanțul celor mai importante operațiuni de deconspirare din 2023

11:35 | 08.12.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 8 dec. /MOLDPRES/. Centrul Național Anticorupție /CNA/ a publicat astăzi un bilanț al celor mai importante operațiuni de deconspirare din anul curent, comunică MOLDPRES.

Printre dosarele de rezonanță se numără cel al președintelui raionului Călărași, primarului și al unui șef de direcție a Consiliului raional. Bănuiții ar fi creat o schemă de favorizare a unor agenți economici în schimbul unor bunuri, avantaje și mijloace bănești ilegale. Cel puțin 10 cazuri de fraudare a achizițiilor publice, cu implicarea agenților economici, dar și administratorilor, fondatorilor și angajaților unor companii, au fost depistate în cadrul investigațiilor, iar beneficiar efectiv al uneia dintre companiile implicate în schemă ar fi însuși primarul orașului Călărași.

O altă schemă de corupție de amploare deconspirată a fost cea de acordare a subvențiilor în agricultură. CNA a descins cu percheziții la Glodeni, Sângerei, Bălți, Comrat și Chișinău. Funcționari publici ai AIPA au ajuns în vizorul CNA, fiind suspectați că au pretins și acceptat de la beneficiarii subvențiilor bani ce nu li se cuvin în cuantum de 10% din suma acordată agenților economici cu titlu de subvenție, ce variază de la 1000 la 150 000 lei, condiționând primirea mijloacelor bănești.

Un alt dosar ține de schemă de finanțare a unei formațiuni politice. Mai multe persoane au fost reținute sub suspiciunea de complicitate la acceptarea finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat. Au fost documentate multiple episoade, pe parcursul anului în curs, în care membrii grupului criminal organizat au transmis milioane de lei și mijloace bănești în euro și dolari către membrii și activiștii formațiunii documentate. Probele acumulate confirmă faptul că banii provin din surse interzise de lege, iar în cadrul perchezițiilor au fost ridicate importante sume bănești.

O altă schemă de corupție a fost depistată la Postul de Inspecție la Frontiera Giurgiulești al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). 11 angajați ai ANSA au fost reținuți fiind bănuiți că ar fi perceput plăți ilegale de la diferiți agenți economici pentru facilitarea tranzitului de mărfuri.

În documentul de bilanț au fost prezentate 25 de episoade de corupție din diverse domenii în care au fost implicați funcționari de stat, vameși, brokeri și politicieni.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!