ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Sistemul de management al evidenței energiei electrice din gestiunea Moldelectrica va fi modernizat

11:40 | 08.12.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 8 dec. /MOLDPRES/. Sistemul de evidență a energiei electrice (Meter Management System, MMS) al întreprinderii Moldelectrica va fi modernizat și automatizat, în conformitate cu necesitățile operatorului național al sistemului de transport al energiei electrice și în condițiile noului model de piață a energiei electrice, transmite MOLDPRES.

Potrivit responsabililor, sistemul actual de colectare a datelor de la contoarele de energie electrică este unul învechit, care necesită prelucrarea manuală a datelor, pe când noul sistem va include protocoale noi de automatizare și de colectare a datelor de la contoare, cu posibilitatea de schimb de date, procesare și analiză a datelor ce va permite întreprinderii de stat să monitorizeze și să gestioneze evidența energiei electrice. 

În acest scop, a fost lansată o licitație internațională privind contractarea serviciilor de consultanță pentru elaborarea caietului de sarcini pentru ÎS Moldelectrica.

În conformitate cu cerințele tehnice, consultantul care urmează a fi contractat va avea sarcina de cercetare și propunere a soluțiilor de modernizare a MMS-ului existent, gestionat de ÎS Moldelectrica. Prin urmare, noul sistem de evidență a energiei electrică va asigura îndeplinirea cerințelor noului model de piață, cât și a cerințelor ENTSO-E, în condițiile sincronizării sistemului electroenergetic al Republicii Moldova cu sistemul european.

Licitația internațională este parte a Proiectului de Dezvoltare a Sistemului Electroenergetic, proiect care are ca obiective construcția liniei electrice aeriene de înaltă tensiune pe direcția Vulcănești-Chișinău, modernizarea/extinderea a două stații electrice, precum și fortificarea sistemului de dispecerat și contorizare a energiei electrice. Valoarea totală a proiectului este de 61 milioane de euro și este finanțat de Asociația Internațională pentru Dezvoltare – IDA, Banca Mondială.

img23009990

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!