ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Serviciul Vamal va moderniza Centrul de instruire prin digitalizarea procesului de formare profesională

12:34 | 08.12.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 8 dec. /MOLDPRES/. Serviciul Vamal, cu suportul USAID, va moderniza Centrul de instruire prin digitalizarea procesului de formare profesională a funcționarilor vamali. Acțiunea va susține eforturile de integrare europeană a Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

Directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan, și directorul proiectului USAID „Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA)”, David Anderson, au semnat un Memorandum de înțelegere privind transformarea Centrului de instruire într-un centru de schimb de cunoștințe, dezvoltare a capacităților și diseminare a expertizei legate de procedurile vamale, reglementări și cele mai bune practici.

În urma modernizării Centrului de instruire vor fi digitalizate programele de formare profesională, va fi dezvoltată platforma de e-learning, vor fi oferite echipamente moderne, va fi facilitat accesul la instruirile tematice pentru mediul privat, cum ar fi brokerii vamali, exportatori etc.

„În contextul angajamentelor stabilite în Acordul de Asociere între țara noastră și UE, dar și a noului Cod vamal menit să armonizeze legislația vamală națională cu cea comunitară, Serviciul Vamal a identificat necesitatea asigurării unui proces de instruire mai modern, integrat și în conformitate cu standardele europene. Transformarea Centrului de instruire într-un Centru de Excelență va contribui la modernizarea procesului de formare profesională a funcționarilor vamali, nemijlocit prin explorarea unei versiuni avansate a sistemului e-learning”, a menționat directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan.

La rândul său, David Anderson, directorul proiectului USAID MISRA, a remarcat că modernizarea proceselor de formare profesională a funcționarilor vamali prin intermediul platformei de e-learning face parte din asistența strategică oferită de USAID la sporirea capacităților Serviciului Vamal din R. Moldova. „Integrarea europeană a Moldovei pe dimensiunea vamală este extrem de importantă, iar rolul unor funcționari vamali instruiți și profesioniști, ca și un mediu de afaceri informat, este determinant în acest proces”, a afirmat David Anderson.

La data de 6 decembrie curent, Centrul de instruire al Serviciului Vamal a marcat 16 ani de la fondare. În această perioadă, toți funcționarii vamali au trecut prin instruire și cursuri de formare profesională. În prezent, în cadrul Centrului de instruire sunt organizate cursuri în 29 domenii de formare, la care participă și angajați din alte instituții naționale.

img23009994

img23009994

img23009994

img23009994

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!