ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Valeria Barbas a lansat un album de fotografie

12:38 | 08.12.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 8 dec. /MOLDPRES/. Un album de fotografie și artă vizuală, intitulat „FeelHarmony/Simte armonia” semnat de artista Valeria Barbas, a apărut zilele acestea la o editură din Chișinău. Volumul a fost realizat cu susținerea Ministerului Culturii, Direcției Cultură a Municipiului Chișinău, și a fost tipărit la Harkov, Ucraina, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Valeria Barbas a menționat că albumul conține 127 de pagini, 111 fotografii și 19 imagini de artă vizuală. „FeelHarmony/Simte armonia” este un concept perceput drept îndemn sau chestionare cu privire la ce este armonia, raportat la realitatea de după incendiul Filarmonicii din Chișinău. Albumul de fotografii este o reflecție asupra fenomenului existențial, memoralistic, abordând problematica salvgardării patrimoniului național. Volumul reprezintă o selecție de fotografii documentare din arhiva personală, realizate în perioada postincendiu a Filarmonicii Naționale „S. Lunchevici” (anii 2020-2023), dar și cu imagini din fondurile Agenției Naționale a Arhivelor, completat cu diverse medii vizuale precum pictură, art-obiect și instalație”, a precizat Valeria Barbas.

Potrivit criticului literar Maria Pilchin, albumul respectiv este un proiect inedit și conceptual. ”E ceva care te copleșește acolo: negrul scrumului din cenușa Filarmonicii "Serghei Lunchevici", colajele fotografice în care vezi instrumente distruse de foc, partituri muzicale care nu vor fi niciodată recuperate, așa cum erau într-un singur exemplar, edificiul distrus de incendiu, o epocă artistică dispărută cu tot cu memoria sa. Este o carte valoroasă, un proiect manifest, un performance artistic care ar trebui să ne facă mai atenți la tot ce înseamnă patrimoniu cultural și memorie a artei”, a remarcat Maria Pilchin.

La rândul său, scriitorul Dumitru Crudu a afirmat că simbolic este faptul că albumul a fost tipărit în ruinele de la Harkov, în Ucraina; acest album vorbește despre un război. ”Filarmonica este un simbol al culturii noastre în general. Albumul relatează indirect povestea acestui război, pe care l-am purtat din anii 40 încoace. Este construit pe procedeul opoziției clar-obscur, ars și viu, trecut și prezent. Este lupta dintre lumină și întuneric”, a subliniat scriitorul Dumitru Crudu.

img23009995

img23009995

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!