ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Serviciile publice vor fi adaptate la necesitățile businessului și inovațiile economice

14:12 | 08.12.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 8 dec. /MOLDPRES/. Peste o sută de reprezentanţi din cadrul autorităților publice, mediului academic și de afaceri, organizațiilor societății civile, precum și experți din practica juridică și economică s-au întrunit astăzi în cadrul celei de a III-a ediție a Conferinței științifico-practice cu genericul „Adaptarea serviciilor publice la așteptările mediului de afaceri și provocările tehnologice actuale”. Evenimentul este organizat de Agenția Servicii Publice (ASP) și Academia de Studii Economice din Moldova cu susținerea Programului de Reformă Instituțională și Structurală în Moldova al Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), transmite MOLDPRES.

Discuțiile în cadrul conferinței s-au referit la implementarea legislației europene din domeniul dreptului societăților comerciale în Republica Moldova, în contextul eforturilor naționale de pregătire pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Organizatorii își propun în urma conferinței să identifice posibilitățile de aliniere a serviciilor publice la așteptările mediului de afaceri, modernizarea cadrului legislativ pentru a facilita încadrarea inovațiilor tehnologice în circuitul civil, cu scopul de a susține performanțele mediului de afaceri.

Potrivit lui Mircea Eșanu, directorul Agenției Servicii Publice, Republica Moldova și-a asumat un parcurs curajos pe calea integrării europene, ceea ce presupune și o serie de condiționalități cărora trebuie să le facă față, inclusiv digitalizarea serviciilor publice. ”Dintre activitățile demarcate cu impact major în perioada imediat următoare aș menționa crearea noilor registre informaționale și a unităților de drept, pe care ne dorim să le avem funcționale în vara anului 2024”, a estimat şeful ASP.

La rândul său, Brian Wittnebel, director adjunct al Misiunii USAID Moldova, a menţionat importanţa creării unei platforme, unde mediul academic, autoritățile publice și sectorul privat pot face schimb de idei privind provocările tehnologice cu care se confruntă sectorul privat, pentru a identifica  soluții optime care să contribuie la dezvoltarea în Republica Moldova a unei economii puternice, reziliente și favorabile pentru desfășurarea afacerilor.

Conform ASP, doar într-un singur an au fost scanate peste opt milioane de file din arhiva unităților de drept, urmând să mai fie scanate încă opt milioane de file. În aceste registre vor fi incluse toate entitățile juridice, nu doar societățile comerciale, dar și gospodăriile agricole, condominiile, organizațiile sindicale și patronale. Astfel, în premieră au fost înregistrate peste 800 de gospodării țărănești, circa 1300 de condominii,  peste 8000 de organizații sindicale și patronale.

img23010000

img23010000

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!