ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Finanțelor

17:08 | 08.12.2023 Categorie: Comunicate

Ministrul Finanțelor și Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău au discutat despre colaborarea bilaterală

Chişinău, 8 dec. /MOLDPRES/. Ministrul Finanțelor Petru Rotaru a avut astăzi o întrevedere cu șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Ambasadorul Jānis Mažeiks. La discuții a participat și Înaltul Consilier UE în domeniul fiscal și vamal, Rosario de Blasio.

Scopul principal al întrevederii a constat în consolidarea relațiilor de colaborare între Republica Moldova și Uniunea Europeană (UE). De asemenea, oficialii au evaluat stadiul actual al cooperării și asistența de care beneficiază Ministerul Finanțelor prin intermediul misiunilor și proiectelor finanțate de UE.

Unul dintre subiectele discutate în cadrul întâlnirii a fost noul Cod vamal, care urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024. Oficialii au vorbit despre complexitatea exercițiului de armonizare a legislației vamale naționale cu cea a UE și au evidențiat simplificările de care vor beneficia agenții economici odată cu implementarea noului document.

În acest context, Petru Rotaru a menționat că Ministerul Finanțelor, împreună cu instituțiile subordonate, urmează să transpună în legislația națională peste 1 700 de acte normative ale UE. Totodată, ministrul a subliniat angajamentul ferm al Republicii Moldova pentru implementarea reformelor inițiate în domeniul finanțelor publice, menite să consolideze stabilitatea financiară în țară și să accelereze procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Un alt subiect de pe agenda întrevederii a reprezentat proiectul bugetului de stat pentru anul 2024, aprobat în prima lectură în Parlament. Părțile au remarcat că Ministerul Finanțelor a reușit să elaboreze un buget sustenabil și să asigure o planificare eficientă a resurselor financiare pentru consolidarea sectorului public, stimularea creșterii economice și asigurarea bunăstării populației.

La finalul întrevederii, Ambasadorul Jānis Mažeiks a subliniat importanța sinergiei și coerenței reformelor demarate la Chișinău cu acquis-ul comunitar, reconfirmând susținerea UE pentru parcursul european al Republicii Moldova.

 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!