ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Dorin Recean: Să aducem Europa acasă, să construim Europa acasă

11:42 | 09.12.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 9 dec. /MOLDPRES/. Felicitări tuturor primarilor nou-aleși și realeși. Guvernul va duce la îndeplinire sarcinile trasate de președinta Maia Sandu în discursul de inaugurate a evenimentului. Declarația a fost făcută de premierul Dorin Recean, la Forumul primarilor, comunică MOLDPRES.

“Vin cu mesajul să aducem Europa acasă, să construim Europa acasă. Deja construim drumuri, apeducte și canalizare, reparăm școli și grădinițe - dezvoltăm alte programele - care face viața confortabilă în cadrul programului „Satul European”. Avem nevoie de primari onești, primari responsabili care să ne ajute să ducem la îndeplinire aceste obiective”, a opinat premierul.

El a precizat că trebuie fie stopată această conversație geopolitică despre direcția noastră de dezvoltare. “Să explicăm oamenilor care sunt beneficiile integrării europene. Aceste sunt condițiile de trai îmbunătățite, învățământ de calitate, dezvoltare pentru familii, stimularea activităților economice. Guvernul va realiza obiectivul de majorare a salariilor la primari, viceprimari și secretari de consilii. Să lucrăm totodată la generarea mai multor venituri. Să demonstrăm cetățenilor că generarea de venituri justifică aceste creșteri și îmbunătățește serviciile sociale prestate”, a adăugat Recean.

Premierul a reiterat că Guvernul va fi alături de primării și pune la dispoziție instrumentele necesare.

Astăzi la Palatul Republicii se desfășoară Forumul Primarilor, cu tema „Viitorul administrației publice locale”. La eveniment participă reprezentanții a peste 700 de localități din toată țara, la nivel de primar fiind reprezentate 580 de comune și orașe.

Evenimentul a fost marcat de prezența și discursul președintelui Maia Sandu, care a deschis forumul, subliniind viziunea și direcția strategică pentru administrația locală în contextul aspirațiilor europene ale țării.

Forumul a continuat cu participarea prim-ministrului Dorin Recean, care a răspuns la întrebările aleșilor locali.

Sesiunea de la ora 12:00 are ca temă „Fondurile pentru dezvoltare regională și oportunități pentru comunități”. Aceasta include discuții cu membrii Guvernului, printre care Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Bolea Vladimir, vicepremier, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, Petru Rotaru, ministrul Finanțelor, Iordanca Iordanov, ministrul Mediului și Victor Parlicov, ministrul Energiei evidențiind oportunitățile de finanțare și suport disponibile pentru proiectele locale.

Închiderea forumului va avea loc după ora 13:00, cu un discurs al președintelui Parlamentului, Igor Grosu.

img23010018

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!