ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Justiției

11:03 | 10.12.2023 Categorie: Comunicate

Mesajul ministrei Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, de Ziua Internațională a Drepturilor Omului

Chişinău, 10 dec. /MOLDPRES/. Astăzi, împreună cu întreaga comunitate mondială, sărbătorim Ziua Internațională a Drepturilor Omului, instituită odată cu adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului, în anul 1948. Drepturile omului reprezintă temelia unei societăți democratice, o îndatorire primordială a statului, fapt consfințit și în Constituția Republicii Moldova.

Această zi este un bun prilej pentru a ne reafirma angajamentul față de valorile drepturilor omului. Mai mult, acest agajament a fost reasumat, odată cu obținerea statutului de țară candidată pentru aderarea la comunitatea europeană.

Accesul la justiție și la servicii juridice de înaltă calitate, egalitatea în fața legii, protecția din partea instituțiilor statului reprezintă piloni esențiali pentru un stat democratic și pentru respectarea drepturilor fiecărui individ.

Mă bucură faptul că, în ultimii doi ani, am reușit să promovăm politici de fortificare a instituției asistenței juridice garantate de stat, am extins lista beneficiarilor de asistență juridică din partea statului, am îmbunătățit mecanismele de acces la justiție a victimelor violenței în familie și a victimelor infracțiunilor sexuale, am sporit garanțiile de asigurare a egalității, am consolidat capacitățile instituționale și funcționale ale instituției Avocatul Poporului (Ombudsman) și ale Consiliului pentru Egalitate, am elaborat și promovat o nouă lege privind accesul la informații, am demarat procesul de digitalizare a serviciilor juridice, iar în curs de implementare este medierea garantată de stat.

Împreună cu echipa Ministerului Justiției suntem determinați să îmbunătățim, în continuare, mecanismele de protecție a drepturilor omului, să consolidăm încrederea în instituțiile noastre de drept, pentru ca fiecare cetățean al Republicii Moldova să se bucure de drepturile și libertățile garantate de lege.

Să ne unim forțele în fiecare zi, pentru a construi o societate în care diversitatea, incluziunea socială, toleranța și respectul pentru fiecare individ sunt fundamentale.

Vă îndemn să rămânem dedicați principiilor drepturilor omului și să lucrăm în continuare pentru un viitor mai sigur și mai echitabil pentru toți.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!