ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Savanți din 10 țări au participat la Chișinău la o conferință organizată la USMF „Nicolae Testemiţanu”

12:24 | 11.12.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 11 dec. /MOLDPRES/. Savanți, tineri cercetători și medici din Republica Moldova, România, Ucraina, Danemarca, Austria, Turcia, Georgia, Țările de Jos, Grecia, Azerbaidjan au participat la Chișinău la conferința „O singură sănătate – realizări și provocări” organizată la USMF „Nicolae Testemiţanu”, comunică MOLDPRES.

În deschiderea evenimentului rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, Emil Ceban, a subliniat că conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ 75% dintre maladiile umane emergente provin de la animale. ”Mediul este afectat de factorul uman prin poluare și contaminare, ceea ce influențează schimbările climatice, iar ca urmare oamenii și animalele suportă consecințele. Conceptul o singură sănătate este multidimensional și impune specialiștii din diverse domenii să-și unească eforturile pentru îmbunătățirea sănătății globale prin comunicare, coordonare și colaborare. Primii pași în consolidarea inițiativei O singură sănătate au fost realizați de universitatea noastră în anul 2020, noul concept fiind introdus în programele de studii universitare și postuniversitare la disciplinele de: Epidemiologie, Igienă, Microbiologie și Imunologie ale Departamentului Medicină Preventivă”, a precizat Ceban.

La inaugurarea forumului au participat mai mulți oficiali de stat, printre care ministrul Sănătății Ala Nemerenco, reprezentanta OMS în Republica Moldova Miljana Grbic și alți experți, care au subliniat importanța evenimentului prin abordarea multidisciplinară a conceptului „O singură sănătate” în trei domenii esențiale – sănătate umană, animalieră și mediu, – cu accente pe utilizarea rațională a antimicrobienelor, prevenirea și controlul infecțiilor, vaccinarea și supravegherea integrată.

La conferință au fost puse în discuție subiecte ce țin de combaterea rezistenței la antimicrobiene, prevenirea și controlul bolilor transmisibile și netransmisibile și provocările schimbărilor climatice pentru sănătatea umană. Programul evenimentului a inclus și trei ateliere de lucru, iar materialele științifice au fost publicate în Revista „One Health & Risk Management”.

Conferința a fost organizată de Asociația de Biosiguranță și Biosecuritate din Republica Moldova, în colaborare cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică, USMF „Nicolae Testemițanu”, Biroul OMS în R. Moldova și cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, în cadrul proiectului „EU4Moldova: pentru un sistem de sănătate durabil”.

img23010049

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!