ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cercetătoarea Liliana Condraticova a editat o carte despre arta metalelor

12:47 | 11.12.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 11 dec. /MOLDPRES/. O carte intitulată ”Arta metalelor. Portrete de creaţie ale meșterilor bijutieri din a doua jumătate a secolului al XX-lea - începutul secolului al XXI-lea”, semnată de Liliana Condraticova, doctor habilitat în studiul artelor, doctor habilitat în istorie, a apărut recent la o editură din Iași, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Liliana Condraticova a menționat că în monografie este prezentat un tablou de ansamblu privind evoluția și metamorfozele artei metalelor în a doua jumătate a sec. XX (RSS Moldovenească, 1945–1991) și începutul sec. XXI, fiind elucidate aspecte cu referire la arta metalelor timp de trei decenii de independență a Republicii Moldova (1991–2021).

”Au fost identificate atelierele de creație ale artiștilor plastici; determinat rolul orașului Chișinău ca centru de excelență în domeniul artei metalelor; repertoriate, descrise cca 800 de articole de bijuterie și piese de feronerie artistică (majoritatea inedite) și introduse în circuitul științific pornind de la ideea patrimonializării și valorizării obiectelor de artă; realizate portrete de creație ale bijutierilor A. Marco, V. Vasilkov, Gh. Cojușnean, V. Kalașnikov, S. Odainic, V. Șochin, Iu. Terehov, Natalia Vavilina; schițate tendințele privind dezvoltarea artei metalelor în Republica Moldova prin racordarea la legislația europeană în domeniul protecției patrimoniului cultural al țării”, a precizat Liliana Condraticova.

În prefața volumului, profesorii universitari Anatol Petrencu și Nicoleta Vornicu, menționează că monografia Lilianei Condraticova, în întregul ei, este rezultatul unei pregătiri istorice temeinice și al unui spirit critic precis în exploatarea materialului documentar și a unor aspecte mai puțin cunoscute, prin permanenta confruntare a informațiilor documentare existente. Grație caracterului multidisciplinar, studiul este util în calitate de suport didactic complex pentru cursurile de istoria artei naționale decorative aplicate, culturologie, arta bijuteriilor, tehnologia prelucrării artistice a metalelor, designul interior. 

Cartea are 320 de pagini și un tiraj de 200 de exemplare. În cadrul Expoziției Internaționale Specializate ”Infoinvent 2023”, lucrarea a obținut Trofeul Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare, pentru „Cea mai bună monografie”.

img23010050

img23010050

img23010050

img23010050

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!