ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție aniversară de fotografii, dedicată fostului lider azer Heydar Aliyev a fost inaugurată la USM

15:57 | 15.12.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 dec. /MOLDPRES/. La Universitatea de Stat din Moldova a fost inaugurată astăzi o expoziție de fotografii dedicată fostului președinte al Azerbaidjanului, Heydar Aliyev, în anii 1993-2003, la 100 de ani de la naștere, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat la inițiativa Agenției Informaționale de Stat a Republicii Azerbaidjan ”Azertac”  cu susținerea Ambasadei Azerbaidjanului la Chișinău, a Congresului Azerilor din Moldova și a Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES.

Solicitat de agenție, deputatul în Parlamentul R. Moldova, Vitalie Jacot, președintele grupului parlamentar de prietenie moldo-azer, a menționat că aceasta este o expoziție dedicată centenarului de la nașterea lui Heydar Aliyev. ”În R. Azerbaijdan acest an este sub egida împlinirii a 100 de ani de la nașterea lui Heydar Aliyev. Suntem conștienți de faptul că Heydar Aliyev pentru Republica Azerbaidjan este o personalitate care a scos țara din impas, practic a creat această țară, a creat acel beneficiu economic de care se bucură țara în ziua de astăzi. Tocmai de aceea personalitatea lui Heydar Aliyev pentru poporul azer este una remarcabilă, un tată spiritual. La rândul nostru, noi ne bucurăm de partenerii noștri azeri, deoarece împreună încercăm să soluționăm acele provocări pe care ni le pune ziua de astăzi, inclusiv cea legată de criza energetică. La nivel de interacțiune între universități avem deja colaborări între Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă” cu universitățile din Azerbaidjan. Avem schimburi de studenți, tineri care se implică aici. Este o colaborare extraordinară, benefică și fructuoasă. Diaspora azeră este activă și se implică în toate sferele vieții noastre”, a remarcat Vitalie Jacot.

În debutul manifestării, Natalia Putină, prodecan al Facultății Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative a USM a menționat că Congresul Azerilor din R. Moldova este o organizație destul de activă și joacă un rol de liant informal între Azerbaidjan și R. Moldova, promovează diplomația publică, valorile culturale și păstrează această conexiune cu patria istorică. Totodată, ea a spus că expoziția prezintă interes pentru comunitatea universitară.

Prezent la eveniment, prim-secretarul Ambasadei Republicii Azerbaidjan în R. Moldova, Ilgar Faradjov a afirmat că Heydar Aliyev este un om cu literă mare, iubit de fiecare azer, un adevărat lider național. ”Heydar Aliyev a fost un fiu devotat al poporului său, care și-a iubit foarte mult țara. În timpuri grele, poporul  azer s-a adresat întotdeauna acestui lider național. El a condus Azerbaidjanul în perioada Independenței, dar și în perioada sovietică. În 2003, s-a stins din viață în SUA. Numele său însă nu este uitat. El este prezent în rândurile noastre”, a subliniat diplomatul azer.

Potrivit reprezentantului Agenției Relații Interetnice, Cristina Răileanu, această expoziție este un exemplu viu de consolidare a relațiilor interetnice din R. Moldova. În context, președintele Congresului Azerilor din Moldova, Elcin Bairamov a mulțumit Universității de Stat din Moldova pentru faptul că a găzduit această expoziție, unde învață și mulți studenți azeri.

Expoziția va fi deschisă până la sfârșitul anului 2023.

img23010215

img23010215

img23010215

img23010215

img23010215

img23010215

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!