ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Centrului Naţional Anticorupţie

09:29 | 18.12.2023 Categorie: Comunicate

Sinteza CNA: ARBI a emis ordine de înghețare pe 35 de bunuri, inclusiv pe automobile, conturi bancare, apartamente și terenuri

Chişinău, 18 dec. /MOLDPRES/. Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA anunță emiterea ordinelor de înghețare pe 35 de bunuri, săptămâna trecută, în baza mai multor delegații pe cauze penale. Printre acestea se numără 4 apartamente, 18 terenuri agricole, o construcție locativă și un teren pentru construcție, 2 mijloace de transport și 9 conturi bancare, în lei și valută, după cum urmează: 418 000 de lei, peste 16 000 de dolari și circa 3 700 de euro.

Totodată, au fost confirmate sechestre, prin încheierea judecătorului de instrucție, aplicate anterior de ARBI, în sumă de peste 26 000 000 de lei. La moment, ARBI are în gestiune 88 de delegații pe 58 de cauze penale în privința a 124 subiecți cu diferit statut procesual.

***

Alte activități ale CNA, desfășurate în perioada 4 – 15 decembrie:

Direcția generală asigurare operativă a efectuat 14 expertize judiciare, dintre care 7 criminalistice, 6 IT și 1 imobiliară, în procedură fiind alte 50 de expertize. Ofițerii de urmărire penală au pornit 3 cauze penale. La moment, organul de urmărire penală al CNA gestionează 394 de dosare.

Direcția legislație a recepționat 83 de proiecte de acte normative pentru expertizare și a remis autorilor 52 rapoarte de expertiză 43 avize. În prezent, se lucrează pe 91 materiale, recepționate de la autorități. Direcția analitică a efectuat 11 analize operaționale și a inițiat 21 de analize, alte 101 de studii sunt în procedură. Reprezentanții Serviciului juridic al CNA au participat la 46 de ședințe de judecată, iar Direcția testarea integrității profesionale a eliberat 202 de caziere de integritate.

Direcţia educaţie anticorupţie a desfășurat 9 activităţi de informare și sensibilizare cu privire la riscurile și consecințele implicării în acte de corupție. La linia națională anticorupție au fost înregistrate 81 de apeluri, în cancelaria CNA - 2924 de documente. O persoană a fost plasată în izolatorul Centrului, iar în diferite instituții penitenciare - 7 persoane anchetate în dosarele CNA.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!