ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost semnat contractul de finanțare pentru reabilitarea coridorului feroviar Nord-Sud

11:50 | 18.12.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 18 dec. /MOLDPRES/. Republica Moldova va primi un împrumut de 41,205 milioane de euro din partea Băncii Europene pentru Investiții (BEI) și un grant de 12 milioane de euro din partea Uniunii Europene. Resursele financiare vor fi direcționate pentru reabilitarea coridorului feroviar Vălcineț-Ocnița-Bălți-Ungheni-Chișinău-Căinari. Contractul de finanțare în acest sens a fost semnat de Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, și șeful Direcției extindere și vecinătate din cadrul BEI, Lionel Rapaille, transmite MOLDPRES. 

În cadrul proiectului, se vor efectua lucrări de reabilitare a unui tronson de circa 128 km, din lungimea totală de 370 km.

Acest segment feroviar face legătura între zonele industriale din nordul și centrul Republicii Moldova, între zonele economice libere din Mărculești, Bălți, Ungheni și Chișinău, precum și facilitează exportul, importul și tranzitul mărfurilor. Coridorul asigură interconectivitatea dintre vestul Ucrainei și porturile cheie de-a lungul râurilor Dunăre și Prut, oferind acces la apele internaționale.

Potrivit Ministerului Finanțelor, implementarea proiectului va aduce mai multe beneficii, precum micșorarea duratei curselor feroviare, stimularea comerțului internațional, reducerea sarcinii asupra infrastructurii rutiere, scăderea gradului de uzură a drumurilor, diminuarea emisiilor de carbon.

img23010266

img23010266

img23010266

img23010266

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!