ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Finanțelor

15:40 | 18.12.2023 Categorie: Comunicate

Programul național de dezvoltare a sistemului de achiziții publice 2023-2026, subiect de discuție la Ministerul Finanțelor

Chişinău, 18 dec. /MOLDPRES/. Ministerul Finanțelor a organizat vineri, 15 decembrie 2023, o ședință de lucru la care au participat partenerii externi de dezvoltare, iar subiectul principal de discuții a fost Programul național de dezvoltare a sistemului achiziții publice pentru perioada 2023-2026, precum și procesul de implementare a Planului de Acțiuni.

Principalele obiective prevăzute în Program se referă la: armonizarea legislației naționale la acquis-ul comunitar, re-engineering-ul sistemului electronic de achiziții, dezvoltarea unor mecanisme pentru asigurarea durabilității achizițiilor, crearea condițiilor de eficiență economică și socială a procedurilor de achiziții, consolidarea capacităților și profesionalizarea personalului responsabil de achiziții.

Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Vladimir Arachelov, a menționat că, Programul vine cu o abordare sistematică, bazată pe un cadru logic bine definit de intervenție în dezvoltarea sistemului de achiziții publice, fiind elaborat pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a managementului finanțelor publice. Totodată, secretarul de stat a punctat că documentul are ca scop stabilirea de priorități și măsuri în domeniul achizițiilor publice, menite să sprijine politicile și strategiile naționale de dezvoltare. “Implementarea unui sistem performant de achiziții publice este principiul de bază promovat prin intermediul Programului național de dezvoltare al sistemului de achiziții publice pentru anii 2023-2026”, a remarcat oficialul.

La eveniment au participat reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene, Consiliului Europei, Misiunii Înalților Consilieri ai Uniunii Europene și ai Programului SIGMA - Sprijin pentru îmbunătățirea guvernării și a managementului în țările din Europa Centrală și de Est.

Menționăm că, Programul este aliniat cu obiectivele Agendei de Dezvoltare Durabilă 2030 pe care Republica Moldova s-a angajat să le pună în aplicare. La fel, Programul contribuie la implementarea obiectivelor Strategiei Naționale de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030”.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!