ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Transportatorii polonezi au reluat blocada la cel mai mare punct de tranzit de mărfuri cu Ucraina

17:34 | 18.12.2023 Categorie: Externe

Varșovia, 18 dec. /MOLDPRES/. Transportatorii polonezi au reluat luni blocada la cel mai mare punct de tranzit de mărfuri cu Ucraina, pentru a cere reintroducerea permiselor de intrare în Uniunea Europeană pentru concurenţii lor ucraineni, relatează AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

'Protestul transportatorilor a început astăzi, spre ora locală 14.00, în satul Okopy, pe şoseaua K12 care duce spre punctul de frontieră Dorohusk', a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a poliţiei locale, Ewa Czyz.

Săptămâna trecută, autorităţile locale din Dorohusk au interzis blocada, dar decizia a fost anulată de un tribunal care i-a autorizat pe transportatori să continue mişcarea începută cu peste o lună în urmă.

UE a renunţat la sistemul de permise de intrare pentru camioanele ucrainene în urmă cu aproape doi ani, după invazia rusă în Ucraina, iar transportatorii polonezi reclamă că măsura le-a afectat veniturile.

Conform poliţiei, un şir de circa 1.800 de camioane era format la punctul de trecere Dorohusk în momentul reluării protestului, coada întinzându-se pe o lungime de aproape 46 km.

Noul prim-ministru polonez Donald Tusk a promis săptămâna trecută să rezolve conflictul şi a acuzat guvernul anterior că i-a abandonat pe şoferii protestatari.

Însă negocierile între aceştia şi noul guvern nu au permis deocamdată găsirea unei soluţii la conflict.

img23010281

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!