ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cercetătorii USMF „Nicolae Testemiţanu” au primit 24 de distincții la o expoziție specializată

09:23 | 19.12.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 19 dec. /MOLDPRES/. Invențiile prezentate de inventatorii și cercetătorii Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” la Expoziția internațională specializată „Infoinvent-2023” au fost apreciate cu 24 de distincții, dintre care 21 de medalii, 3 trofee, diplome și mențiuni speciale din partea Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, echipa de inventatori formată din Gheorghe Anghelici, Oleg Crudu, Serghei Pisarenco, Gheorghe Lupu și Andrei Grib a obținut Premiul Mare al AGEPI „Cea mai bună invenţie”, pentru lucrarea „Metodă de diminuare a hipertensiunii portale pentru tratamentul pacienţilor cu ciroză hepatică”.

De asemenea, cercetătoarea Valeriana Pantea, de la Laboratorul de biochimie și Centrul Științific al Medicamentului, a primit trofeul pentru „Cea mai bună invenţie creată de o femeie inventator”, pentru invenția „Metodă de apreciere a influenţei substanţelor biologic active asupra capacităţii de producere a hidrogenului sulfurat de către un ţesut biologic”.

Studentul-doctorand Pavel Leahu și academicianul Stanislav Groppa, au devenit laureați la categoria „Cel mai bun proiect de cercetare”, cu proiectul „Stimularea magnetică transcraniană repetitivă multifocală în tratamentul pacienţilor cu migrenă”.

Echipa reprezentată de Eugeniu Valic, Vladimir Valic și Ion Mereuță au primit Diploma „Special Award”, pentru lucrarea „Metodă de vizualizare a modelului 3D al glandei mamare și tumorii acesteia prin iluminescență în scop didactic prin intermediul modelului Brilum-Can 3D”, acordată de  Asociația de cercetare-inovare „CorneliuGroup” din România.

În cadrul evenimentului au fost expuse aproape 450 de invenții, proiecte inovaționale și produse creative, autorii cărora provin din Republica Moldova, România, China, Polonia, Franța, Malaysia, Cambodgia, Bulgaria, Belarus, Elveția, Ucraina și Belgia.

img23010290

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!