ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Gripă aviară în fauna sălbatică şi rabie la câine, depistate în ultima săptămână în R. Moldova

11:42 | 19.12.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 19 dec. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor  (ANSA) a anunţat despre un caz de gripă aviară în fauna sălbatică şi altul de rabie la câine, prezentând situația epizootică din Republica Moldova și din regiune, pentru perioada 8-18 decembrie, transmite MOLDPRES.

Potrivit ANSA, pe teritoriul Moldovei s-a înregistrat un focar de influență aviară înalt patogenă H5N1 la fauna sălbatică (Lebede), în localitatea Cubolta, raionul Sângerei; un focar de rabie la câine în localitatea Pohrebea, raionul Dubăsari.  

„Pe data de 16 decembrie, Instituția Publică Centrul Republican de Diagnostic Veterinar a confirmat gripa aviară la fauna sălbatică în localitatea Cubolta, raionul Sângerei. A fost întrunită în regim de urgență Comisia Antiepizootică Excepțională care a aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului de influență aviară, conform prevederilor Hotărârii de Guvern pentru aprobarea normei sanitar-veterinare privind măsurile de supraveghere, control și combaterea gripei aviare, privind Planul de contingență  şi Manualul operaţional pentru controlul influenţei aviare. Astfel, a fost instituită zona de protecție de 3 km  și  zona de supraveghere de 10 km”, explică ANSA.

În ceea ce ţine de focarul de rabie la câine în localitatea Pohrebea, raionul Dubăsari, ANSA menţionează că „cadavrul animalului afectat a fost distrus prin incinerare, iar resturile rezultate în urma incinerării au fost înhumate”.

Pentru moment sunt întreprinse activități de control și de eradicare a focarului de boală, rezumă Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

img23010297

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!