ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANSA vine cu recomandări pentru prevenirea gripei aviare

12:06 | 19.12.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 19 dec. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a venit astăzi cu recomandări populației, odată cu migrarea și staționarea păsărilor sălbatice, în urma cărora poate apărea riscul contaminării cu Gripă aviară, transmite MOLDPRES.

Conform specialiștilor, virusul Gripei aviare se transmite de la păsările migratoare, păsările bolnave, cadavrele, secrețiile și excrețiile păsărilor infectate, apă, furaje, echipamente, adăposturile și mijloacele de transport care au fost în contact cu virusul.

Pentru prevenirea apariției gripei aviare, crescătorii și deținătorii de păsări (gospodării ale populației) sunt obligați să ia o serie de măsuri de biosecuritate: păsările vor fi menținute în interiorul curților, fără a fi lăsate libere în afara acestora; interzicerea adăpării păsărilor domestice din rezervoarele de apă de suprafață accesibile păsărilor sălbatice; se interzice accesul păsărilor domestice, în special al rațelor și gâștelor, la luciuri de apă, lacuri, bălți, râuri și orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală; prevenirea contactului cu mamiferele, inclusiv animale de companie; toate cazurile de suspiciune, morbiditate și mortalitate a păsărilor domestice sau sălbatice trebuie să fie anunțate medicului veterinar sau administrației publice locale etc.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor acordă despăgubiri proprietarilor ale căror păsări au fost nimicite din cauza gripei aviare.

În prezent, sunt confirmate trei focare de gripă aviară pe teritoriul Republicii Moldova în fauna sălbatică, la cadavre de lebede depistate în proximitatea bazinelor acvatice din localitățile Cubolta, raionul Sângerei, Țâghira, Ungheni, Moara de Piatră, Drochia. De la începutul anului 2023, pe teritoriul Moldovei a mai fost confirmat un focar de influență aviară în localitatea Cureșnița, raionul Soroca la păsări domestice, care a fost eradicat cu succes.

img23010298

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!