ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisia de la Veneţia a venit cu noi recomandări pentru Chișinău

16:02 | 19.12.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 19 dec. /MOLDPRES/. Comisia de la Veneția a emis un nou aviz privind restricțiile de a candida impuse membrilor partidelor declarate neconstituționale, comunică MOLDPRES.

În documentul emis astăzi, Comisia specifică că ultimele modificări legislative adoptate de Parlamentul RM privind ineligibilitatea persoanelor legate de partidele politice declarate neconstituționale impun restricții excesive ale dreptului de a candida la alegeri. Acesta s-a referit la decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), prin care tuturor membrilor Partidului „Șansă” le-a fost interzisă participarea la alegerile locale.

Comisia a venit cu mai multe recomandări pentru a remedia deficiențele identificate: să fie definite mai precis criteriile pentru restricţionarea dreptului de a fi ales, prin eliminarea unei terminologii vagi şi largi.

În același timp, Comisia atrage atenția Chișinăului la faptul că „modificarea legislaţiei electorale în timp ce procesele electorale sunt în desfăşurare are de obicei ca scop să manipuleze procesul electoral pentru a favoriza interese, cu excepţia cazului în care ea urmăreşte un interes legitim fundamental predominant, cum ar fi protecţia integrităţii alegerilor.

Avizul Comisiei de la Veneţia, a fost elaborat prin Mecanismul de Răspuns Rapid (MRR), în cadrul programului comun al Uniunii Europene şi Consiliului Europei „Parteneriat pentru bună guvernanţă”.

img23010307

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!