ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Până la 500 mii de volume de carte în limba engleză vor ajunge anual în bibliotecile și școlile din țară

08:37 | 20.12.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 dec. /MOLDPRES/. Până la 500 mii de volume de carte în limba engleză vor ajunge anual în bibliotecile și școlile din țară în cadrul proiectului „Cărți pentru Moldova”. Un memorandum în acest sens a fost semnat între Ministerul Culturii, organizațiile de caritate AO Hope 4, CR MCB „Armata Salvării”, Fundația suedeză „Stiftelsen Moldavien” și Biblioteca Națională a Republicii Moldova, transmite MOLDPRES. 

Potrivit donatorilor, proiectul își propune să îmbunătățească, să sprijine și să faciliteze învățarea, studierea și utilizarea limbii engleze, să ofere acces la literatură tuturor generațiilor de cititori, să îmbunătățească nivelul de competență al limbii engleze în Republica Moldova prin furnizarea de cărți pentru fiecare grădiniță, școală și bibliotecile din toată țara.

„După ce au vizitat un număr mare de biblioteci școlare, donatorii au constatat lipsa literaturii engleze disponibile și accesibile  în Moldova”, a precizat Ministerul Culturii. În consecință, s-a decis colectarea cărților în Marea Britanie, prin intermediul „Armatei Salvării”, și distribuirea lor gratuită în Moldova, la discreția Bibliotecii Naționale, care va sorta, clasifica, înregistra și distribui cărțile beneficiarilor.

„Fundația Moldova împreună cu Hope4 au lansat în 2022 un Program de educație IT pentru școlari. Una dintre principalele probleme întâlnite a fost competențele lingvistice limitate în rândul studenților, profesorilor și adulților în general. Nivelul scăzut de cunoaștere a limbii engleze a fost motivul asimilării necorespunzătoare a cunoștințelor”, a menționat președintele Fundației suedeze „Stiftelsen Moldavien”, Robert Blomberg, care susține proiecte de dezvoltare comunitară în R. Moldova.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a mulțumit părților implicate în realizarea proiectului, menționând că limba engleză este predominantă în domeniul educației, schimburilor culturale transnaționale și, mai ales, în domeniile științifice și IT. „Engleza este un numitor comun în schimbul social și comunicarea în general. Aceasta va deveni și mai accesibilă pentru cititorii de toate vârstele”, a punctat ministrul.

Conform înțelegerii, 40% din cărți vor fi destinate copiilor și adolescenților.

img23010314

img23010314

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!