ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În acest an, mai mulţi producători agricoli s-au aliniat la cerințele europene de calitate

09:46 | 20.12.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 20 dec. /MOLDPRES/. Proiectul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Competitivitate și Reziliență Rurală a oferit în acest an suport pentru 12 companii agricole în procesul de implementare a cerințelor de calitate și siguranță a alimentului. Adaptarea la standardele privind respectarea bunelor practici agricole asigură accesul fructelor moldovenești pe piața Uniunii Europene, transmite MOLDPRES.

„În sezonul agricol 2023, Moldova a reușit să exporte cantități record de cireșe, prune și struguri pe piața UE. Această creștere a fost catalizată inclusiv de certificatele GLOBALG.A.P. și GRASP obținute de agricultorii moldoveni. E important de menționat că, pentru fructele certificate, producătorii au reușit să obțină prețuri mai înalte, fructele fiind comercializate în rețelele mari de supermarket din Europa”, estimează Andrei Cumpanici, manager USAID.

De regulă, producătorii moldoveni implementează standardele GLOBAG.A.P. privind producerea  merelor, cireșelor, prunelor, caiselor și strugurilor de masă. În premieră, în anul 2023 s-au aliniat la cerințele GlobalG.A.P. și GRASP producători de căpșune, coarne și coacăze negre.

Cerințele standardelor GLOBAG.A.P.  se referă la procesul de producție, de la selectarea terenului agricol și  până la livrarea pe piață a fructelor și legumelor, abordare responsabilă față de sănătatea și securitatea lucrătorilor etc., asigurând cumpărătorul cu fructe și legume inofensive pentru consum. Implementarea cerințelor standardului GLOBAG.A.P. și GRASP contribuie la respectarea legislației naționale și europene prin minimizarea efectelor negative asupra mediului, reducerea utilizării produselor de uz fitosanitar și abordarea responsabilă față de sănătatea și securitatea lucrătorilor. Respectarea standardelor GLOBAG.A.P.  constituie o cerință obligatorie pentru producătorii orientați spre export în țările membre ale UE.

img23010317

img23010317

img23010317

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!