ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO Peste 80 de reprezentanți ai mediului de afaceri au participat la o sesiune de informare despre prevederile noului Cod Vamal

11:30 | 20.12.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 20 dec. /MOLDPRES/. Peste 80 de reprezentanți ai mediului de afaceri au participat astăzi la sesiunea de informare „Modificările introduse în Sistemul Informațional al Serviciului Vamal din 1 ianuarie 2024”. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare, informează MOLDPRES.

Scopul evenimentului constă în informarea reprezentanților mediului de afaceri despre modificările introduse în Sistemul Informațional al Serviciului Vamal din 1 ianuarie 2024 în contextul implementării noului Cod Vamal, conform angajamentelor asumate de Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere cu UE privind armonizarea legislației vamale la normele europene.

La eveniment a participat conducerea Serviciului Vamal și reprezentanții subdiviziunilor vizate, reprezentanții Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, ai Conferinței Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare, ai Consiliului Economic pe lângă prim-ministrul Republicii Moldova și reprezentanți ai mediului de afaceri.

Șeful Serviciului Vamal, Igor Talmazan, a remarcat că odată cu armonizarea procedurilor vamale cu cele ale UE, mediul de afaceri va avea mai multe beneficii, iar prin utilizarea instrumentelor şi a tehnologiilor moderne de control vamal va fi diminuată interacțiunea cu funcționarii vamali, fiind implementat un sistem de activitate complet automatizat.

„Noul Cod Vamal include transpunerea directivelor europene. Ne dorim să aducem la cunoștința agenților economici noile prevederi. Noul Cod Vamal este ajustat la toate mecanismele UE, întrucât Republica Moldova deține mai multe angajamente în procesul de integrare europeană. Vă asigur că noile prevederi vor facilita comerțul. Acestea sunt în favoarea mediului de afaceri”, a spus Igor Talmazan.  

La rândul său, ofițerul comercial din cadrul Delegației UE din R. Moldova, Vasile Plămădeală, a menționat că la evenimentul de astăzi comunitatea de afaceri va fi familiarizată cu noile prevederi vamale, ce vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024.

„Codul Vamal al UE este pus în aplicare cu succes în toate statele europene și sperăm să funcționeze eficient și în R. Moldova, țară care merge cu pași fermi și siguri spre integrarea în UE. Noul Cod Vamal include un șir de norme care vor simplifica procedurile vamale. Acesta prevede mai multe facilități în procesul de comerț, o interacțiune mai prietenoasă, transparentă și exclude riscurile de corupție. Totodată, noul Cod Vamal va ușura atât activitatea funcționarilor, cât și a mediului de afaceri”, a afirmat Vasile Plămădeală.

Serviciul Vamal a organizat în total nouă sesiuni de informare în format fizic și 13 online cu referire la prevederile noului Cod Vamal. Campania de informare este desfășurată cu suportul Uniunii Europene, prin intermediul proiectului „Misiunea Înalților Consilieri UE”.

img23010325

img23010325

img23010325

img23010325

img23010325

img23010325

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!