ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un festival al tradițiilor și obiceiurilor de iarnă va avea loc la Slobozia Mare

14:21 | 20.12.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 dec. /MOLDPRES/. În scopul salvgardării obiceiului „Colindatul de ceată bărbătească” – element de identitate naţională înscris în Lista reprezentativă UNESCO, susţinerii şi promovării formaţiilor folclorice, Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, în colaborare cu Primăria satului Slobozia Mare din raionul Cahul, organizează cea de-a II-a ediţie a Festivalului-concurs naţional al tradițiilor și obiceiurilor de iarnă „Colindăm din sat în sat”, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, evenimentul se va desfăşura în data de 22 decembrie, începând cu ora 11:00, în incinta Casei de Cultură din Slobozia Mare. 12 ansambluri folclorice, cete de bărbaţi şi formaţii mixte din partea de sud a țării, vor interpreta pe scena festivalului colinde moştenite din străbuni, reactualizând acest vechi şi frumos obicei, care întregește atmosfera sărbătorii Crăciunului.

Colindatul este un obicei practicat din cele mai vechi timpuri în mai multe localități din România şi Republica Moldova. Conform tradiției, în semn de respect, ceata de colindători trebuie să colinde tot satul, astfel obiceiul asigură comunicarea între generații și unește oamenii într-un gând către bine.

”Se consideră că alaiurile spectaculoase care calcă pragul gospodăriei aduc belșug și prevestesc norocul acesteia. Așadar, ne dorim ca toţi cetăţenii ţării să aibă parte de colindători și urători în acest an, formațiile folclorice fiind cei mai consecvenți și buni păstrători ai tradițiilor de iarnă”, menționează organizatorii.

Pe 24 decembrie, începând cu ora 15.00, Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, în colaborare cu Uniunea Muzicienilor din Republica Moldova, Compania „Teleradio-Moldova” şi Direcția Generală Tineret și Sport a municipiului Chișinău, organizează Sărbătoarea „Aprindeţi luminile...”, având ca obiectiv revitalizarea şi promovarea tradiţiilor caracteristice sărbătorilor de iarnă, în special a Colindatului de ceată bărbătească. Evenimentul se va desfăşura la Casa Radio.

img23010333

img23010333

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!