ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Agenția pentru Eficiență Energetică se transformă în Centrul Național pentru Energie Durabilă

13:40 | 21.12.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 21 dec. /MOLDPRES/. Guvernul a aprobat astăzi transformarea Agenției pentru Eficiență Energetică în Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) începând cu 1 ianuarie 2024. Instituția va gestiona Fondul pentru eficiență energetică în sectorul rezidențial, un mecanism de finanțare a instituțiilor din sectorul public, dar și o serie de registre publice privind statisticile în domeniul eficienței energetice și energiei regenerabile, transmite MOLDPRES.

Fondul pentru eficiență energetică în sectorul rezidențial va oferi finanțări pentru măsuri de reducere a pierderilor de energie în locuințe, mecanismele de finanțare urmând a fi elaborate în următoarele luni și lansate în anul 2024. În acest sens, au fost deja selectate 25 de blocuri unde anul viitor vor fi efectuate audituri energetice și implementate măsuri de eficiență energetică. Finanțarea Fondului va fi asigurată pe bază permanentă din „schema de obligații în domeniul eficienței energetice”, contribuții ce vor fi achitate de către operatorii de pe piața energiei, totodată fiind atrase resurse nerambursabile sau creditare ieftine de la partenerii de dezvoltare.

„Atât timp cât în clădiri se pierde 50% din energie, nu contează prețul resurselor energetice, căci facturile oricum vor fi înalte. Este important să înțelegem că investițiile în eficiență energetică se recuperează din economia de resurse. Prin Fondul pentru eficiență energetică în sectorul rezidențial vom contribui la reducerea consumului în gospodăriile casnice și, astfel, trecem de la compensații în facturi, la reducerea facturilor”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Pe lângă investițiile în eficientizarea energetică a clădirilor rezidențiale și publice, CNED va gestiona și programe de înlocuire a electrocasnicelor vechi cu unele noi, eficiente energetic. În prezent, este derulat în regim de test Programul Rabla electrocasnice, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și PNUD, care va fi preluat ulterior de CNED.

Totodată, instituția va gestiona un sistem informațional în domeniul eficienței energetice, care va cuprinde statistici privind eficiența energetică a clădirilor din țară și impactul măsurilor implementate.

img23010360

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!