ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Dumitru Alaiba: În 2023 am promovat reformele economice de care are nevoie țara noastră

10:22 | 26.12.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 26 dec. /MOLDPRES/. Vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, a prezentat astăzi rezultatele activității pentru anul 2023 a instituției pe care o conduce, transmite MOLDPRES.

„Am avut un an plin de reforme. Am promovat reformele economice de care are nevoie țara noastră. Doar o economie puternică este capabilă să susțină necesitățile cetățenilor noștri într-o viață mai bună, iar pentru a construi o economie puternică trebuie să susținem antreprenorii să lanseze noi afaceri și să creeze noi locuri de muncă. Ne-am setat obiectivul de a face din Republica Moldova țara cea mai prietenoasă afacerilor din regiune. Vrem să avem un mediu economic prielnic, în care antreprenorii să poată construi liber”, a afirmat Dumitru Alaiba. 

Potrivit oficialului, la sfârșitul acestui an, circa 50 la sută dintre serviciile publice pentru antreprenori au fost digitalizate. Totodată, au fost lansate șase pachete de reducere a birocrației, „care aduc economii antreprenorilor de până la 1 miliard de lei anual (50 mln de euro), echivalentul a 0,5 % din PIB și economisesc peste 6 mln de ore anual”, a explicat Alaiba. Printre inițiativele lansate în acest sens se numără simplificări la Codul muncii, eliminarea pașaportului albastru medical, a condicii de reclamații și a registrului de casă.

„În acest an a fost inițiată cea mai serioasă reducere a poverii de raportare. Din 92 de rapoarte solicitate de Serviciul Fiscal de Stat și Biroul Național de Statistică, deja din 2024 eliminăm 15 dintre ele, digitalizăm alte nouă și optimizăm alte 14”, a spus Alaiba.

În același timp, pe parcursul acestui an, au fost acordate granturi în valoare totală de 260 mln de lei. „Am lansat Programul 373 prin care am ajutat mai multe companii să investească în condiții sigure și predictibile. În prezent, valoarea investițiilor prin Programul 373 este de peste 650 mln de lei, iar beneficiarii programului au crescut numărul locurilor de muncă cu peste 20 %”, a punctat vicepremierul.

Printre alte acțiuni implementate în anul 2023 se numără semnarea Acordului de roaming cu UE, semnarea aderării Republicii Moldova la Programul „Piața unică a UE”, finalizarea aderării la programul „Europa digitală”, semnarea Acordului de liber schimb cu țările  EFTA, prelungirea comerțului liberalizat cu UE și cu Marea Britanie, implementarea reformei SRL și a reformei activității independente.

Vicepremierul Dumitru Alaiba a dat asigurări că în anul 2024, va fi continuat „efortul de reducere a birocrației”.

img23010437

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!