ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Politica vamală pe anul 2024 a fost modificată

12:44 | 28.12.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 28 dec. /MOLDPRES/. Aleșii poporului au votat astăzi în lectura a doua o serie de modificări la politica vamală pe anul 2024 pentru a simplifica și standardiza procesele în domeniul vamal, comunică MOLDPRES.

Proiectul are drept scop ajustarea prevederilor Codului fiscal în vederea perfecționării reglementărilor acestuia, precum și pentru a asigura armonizarea deplină a legislației vamale cu legislația Uniunii Europene. Vor fi modificate 11 acte normative, printre care Codul vamal, Codul contravențional, Codul de executare, Legea privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător etc.

Modificările efectuate sunt axate, în special, pe proceduri și administrări vamale. La fel, în vederea transpunerii legislației UE, au fost incluse o serie de scutiri care sunt aplicate unor categorii de subiecți.

Proiectul mai prevede modificări ce vizează modalitatea de declarare a mărfurilor introduse pe teritoriul zonelor economice libere, portului sau aeroportului, la domeniile finanțelor publice locale în partea ce ține de mecanismul de repartizare a încasărilor aferente taxelor pentru resursele naturale între bugetul de stat și bugetele locale, norme ce țin de reglementarea împuternicirilor funcționarilor vamali cu dreptul de a examina cauze contravenționale.

img23010497

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!