ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Alexei Buzu: În anul 2023, R. Moldova a inițiat mai multe reforme structurale în domeniul social

13:27 | 28.12.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 28 dec. /MOLDPRES/. În anul 2023, Republica Moldova a inițiat mai multe reforme structurale în domeniul social. Declarația a fost făcută astăzi de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, în timpul unei conferințe de presă în care au fost prezentate cele mai importante realizări ale anului curent, informează MOLDPRES.

Oficialul a vorbit despre inițiativele demarate în domeniul social. „Dacă nu vom merge hotărât pe schimbări de calitate și curajoase, R. Moldova va rămâne vulnerabilă la orice criză. În acest an, marcat de o perioadă dificilă, am întreprins multiple acțiuni pentru a ajuta familiile. Am continuat să gestionăm criza refugiaților și am depus efort pentru a ne asigura că la final de an țara noastră va obține acceptul în începerea negocierilor de aderare la UE”, a spus Alexei Buzu.

Ministrul a remarcat acțiuni ce vizează prevenirea și combaterea violenței asupra femeilor și violența în bază de gen, inițiative ce vizează implicarea activă în viața socială a vârstnicilor, precum și rata de ocupare pe piața muncii. „Piața muncii înregistrează o rată de ocupare destul de mică, de aproximativ 40%, fapt care ne îngrijorează. Astfel, în anul curent, circa 11 mii de persoane au fost angajate cu suportul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, cu 20% mai mult decât în anul 2022. Totodată, salariul minim pe țară a constituit 5000 de lei, cu 25% mai mult față de anul trecut, fapt care va contribui la creșterea salariilor pentru 248 mii de angajați. La fel, am demarat reforma Inspectoratului de Stat al Muncii. În țara noastră, 180 mii de persoane muncesc informal. Astfel, anul trecut au fost stabilite 82 de persoane ce muncesc la negru, iar în urma reformei, timp de o lună jumătate, au fost identificate 200 de persoane ce muncesc informal. Pentru noi este important să formalizăm munca cetățenilor”, a afirmat Alexei Buzu.

Totodată, oficialul a vorbit despre programele de suport și reforme pentru a reduce sărăcia populației. „Am implementat programul de compensații în factură pentru energie. Astfel, am primit 776 mii de solicitări pentru acordarea compensațiilor. La fel, am mărit valoarea compensației monetare lunare de la 700 la 800 de lei. Totodată, a crescut numărul de beneficiari, fiind înregistrat un număr de 260 mii de gospodării care beneficiază de aceste compensații lunare”, a subliniat Alexei Buzu.

La conferința de presă a participat și deputatul Marina Morozova, care a specificat că, în acest an, activitatea ministerului s-a axat pe susținerea familiilor cu copii și a persoanelor care au nevoie de ajutor. „Începând cu anul viitor, indemnizația unică la nașterea copilului va constitui 20 mii de lei (circa 1 000 de euro), față de 10 932 de lei – în prezent. Totodată, familiile ce au copii cu vârste de până la 2 ani, primesc adițional câte 1 000 de lei lunar. La fel, constant, sunt dezvoltate serviciile de creșă pentru copii”, a remarcat deputatul.

De asemenea, oficialii au prezentat și alte măsuri de suport pentru mai multe categorii de cetățeni, care au fost realizate pe parcursul anului. Aceștia au oferit asigurări că „reformele în domeniul social vor continua pentru a acorda în continuare suport cetățenilor".

img23010502

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!