ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Procurorul general va fi ales de CSP

17:10 | 28.12.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 28 dec. /MOLDPRES/. Procurorul general va fi ales în baza votului majorității membrilor Consiliului Superior al Procurorilor. Un proiect de lege care prevede excluderea obligativității punctajelor a fost votat de 57 de deputați, comunică MOLDPRES.

Proiectul de lege a fost elaborat de Igor Chiriac, deputat al Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Autorul propune modificarea Legii cu privire la Procuratură.

Astfel, candidații la funcția de procuror general vor fi evaluați de către fiecare membru al Consiliului Superior al Procurorilor în funcție de pregătirea și abilitățile profesionale, de integritatea și alte calități personale ale candidaților. Candidatul care va acumula cel mai mare număr de voturi, dar nu mai puțin de jumătate din numărul membrilor prezenți în cadrul unei ședințe cu cvorum, va fi propus președintelui Republicii Moldova pentru a fi numit în funcția de procuror general. În cazul în care niciun candidat nu va acumula numărul necesar de voturi, va fi organizat un concurs repetat.

În prezent, cadrul normativ prevede că procurorul general este desemnat în baza punctajului acordat de fiecare membru CSP.

img23010518

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!