ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Lista medicamentelor compensate a fost completată

09:47 | 03.01.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 3 ian. /MOLDPRES/. Femeile diagnosticate cu cancer mamar beneficiază în premieră de medicamente compensate din fondurile de asigurare medicală obligatorie. Începând cu 1 ianuarie 2024, acestea pot ridica două preparate oncologice compensate la cea mai apropiată farmacie. Lista medicamentelor compensate a fost completată cu preparatele anastrozolum și tamoxifenum, care sunt indicate pentru tratamentul neoplasmului mamar, comunică MOLDPRES.

Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), preparatele sunt prescrise de medicul oncolog sau de medicul de familie, în baza indicației specialistului în oncologie. Pacientele care au nevoie de aceste medicamente nu vor mai trebui să se deplaseze la Institutul Oncologic pentru a le obține. Preparatele pot fi ridicate gratuit din orice farmacie contractată de CNAM.

Conform datelor Institutului Oncologic, de aceste preparate urmează să beneficieze circa 2.500 de persoane.

La fel, din 1 ianuarie, lista medicamentelor compensate a fost extinsă cu un alt preparat - ticagrelorum, indicat în asociere cu acidul acetilsalicilic pentru pacienții cu sindrom coronarian acut sau infarct miocardic acut, după implantarea protezei endovasculare. Medicamentul este parțial compensat.

Pentru compensarea celor trei medicamente în anul 2024, în fondurile de asigurare medicală obligatorie au fost planificate peste cinci milioane de lei. 

img24000027

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!