ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova a devenit membru al Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene

14:14 | 03.01.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 3 ian. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Dorin Recean a anunțat că de la începutul acestui an, Republica Moldova este oficial membru al Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene - o inițiativă de coordonare în situații de criză și pericole naturale, transmite MOLDPRES. 

„Acum, pompierii și salvatorii noștri vor coopera cu statele membre ale UE și alte nouă țări participante, pentru a îmbunătăți sistemele de prevenire, de pregătire și de reacție la dezastrele naturale și cele provocate de om”, a afirmat Dorin Recean.

Oficialul a adăugat că până a deveni membru cu drepturi depline, țara noastră a beneficiat deja de sprijin prin intermediul acestui mecanism. „De la începutul războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei, am primit 36 de generatoare de energie electrică pentru 30 de spitale, ajutor medical și produse alimentare pentru refugiații ucraineni. Au fost mobilizate echipamente medicale din rezervele medicale rescEU și finanțate proiectele umanitare ce sprijină refugiații vulnerabili din Ucraina. Participarea în cadrul Mecanismului de protecție civilă face parte din eforturile noastre de integrare europeană și va crește nivelul securității țării și siguranței cetățenilor noștri”, a conchis Dorin Recean.

Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene este cea mai puternică rețea internațională de cooperare în domeniul prevenirii, pregătirii și răspunsului la dezastre și gestionării crizelor. 

Acordul între Republica Moldova și Uniunea Europeană privind participarea țării noastre la Mecanismul de protecție civilă al UE a fost semnat la Chișinău, la 29 septembrie 2023.

img24000042

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!