ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

176 de ani de la nașterea poetului și luptătorului pentru libertate Hristo Botev, sărbătorită în R. Moldova

19:31 | 08.01.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 8 ian. /MOLDPRES/. Bulgarii din R. Moldova au sărbătorit aniversarea a 176 de ani de la nașterea poetului și luptătorului pentru libertate Hristo Botev prin depunerea de flori la monumentul său din Chișinău. La monument s-au adunat membri ai organizațiilor educaționale și culturale bulgare, comunică BTA.

Ambasadorul Bulgariei în Moldova, Maya Dobreva a mulțumit comunității locale bulgare pentru eforturile depuse de-a lungul anilor „de a păstra moștenirea noastră culturală și istorică comună”.

Hristo Botev (1848-1876) nu este doar o parte a acelei moșteniri, a spus ea. „El simbolizează Renașterea bulgară și a fost una dintre figurile de prim rang ale mișcării de eliberare națională a poporului bulgar. Personalitatea și moștenirea lui Botev trebuie amintite și onorate în fiecare colț al planetei în care trăiesc bulgarii. Mă bucur nespus că Moldova este un prim exemplu în acest sens”, a spus Dobreva.

Bustul renovat al lui Botev din Chișinău a fost dezvelit de vicepreședintele bulgar Iliana Iotova la sfârșitul anului trecut. Reparațiile au început în aprilie 2023 la inițiativa Asociației de Studii Bulgare din Moldova. Și zona adiacentă a fost reabilitată. Proiectul a fost susținut de Ministerul de Externe de la Sofia în cadrul Programului bulgar de ajutor pentru dezvoltare. Partea bulgară a oferit finanțare în valoare de 33.000 BGN pentru proiectul de 38.293 BGN. 

Această știre este selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către MOLDPRES, conform acordului de colaborare dintre agenţii

img24000097

img24000097

img24000097

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!