ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ADR Centru: Peste 200 mln de lei investiți în calitatea vieții locuitorilor din regiune

12:45 | 10.01.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 10 ian. /MOLDPRES/. Anul 2023 a adus îmbunătățiri semnificative în viața locuitorilor din centrul Republicii Moldova prin realizarea unui șir de proiecte de dezvoltare regională implementate de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru. Astfel, în anul de referință, agenția a implementat 16 proiecte regionale de infrastructură și asistență în valoare totală de circa 200 mln lei (10 mln de euro) din sursele Fondului Național de Dezvoltare Regională și Locală, Fondului Rutier și asistenței oferite de partenerii de dezvoltare, transmite MOLDPRES.

„Am muncit în vederea asigurării populației cu sursă de apă potabilă prin executarea lucrărilor de construcție a apeductelor magistrale de interconexiune a unui șir de localități din raioanele Ungheni, Nisporeni, Hâncești, Ialoveni. Totodată, în cadrul proiectelor de dezvoltare a atractivității turistice a Regiunii Centru, în 2023 au fost executate lucrări de construcție a unui Hub Național de Turism Sportiv la Anenii Noi, a fost consolidată, conservată și dezvoltată infrastructura turistică din cadrul Rezervației Cultural-Naturale "Orheiul Vechi", precum și valorificat potențialul turistic din zona raioanelor Strășeni, Călărași, Nisporeni și Ungheni. De asemenea, am investit în revitalizarea urbană a orașului Ialoveni prin construcția unui Teatru Verde, care va deveni un centru pentru evenimente culturale și de divertisment în aer liber”, explică ADR Centru. 

Acestea, precum și alte activități, au fost executate în cadrul a 13 proiecte regionale incluse în Documentul Unic de Program pentru anii 2022-2024. Pentru aceste lucrări a fost valorificată suma de 110,60 mln lei din mijloacele Fondului Național de Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL) și 17,71 mln lei contribuția beneficiarilor. Totodată, echipa agenției a continuat implementarea unui proiect de reabilitare a infrastructurii de drumuri din RDC, cu finanțare din Fondul Rutier, valorificând suma de 25 mln lei.

Cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), în cadrul proiectului "Modernizarea serviciilor publice locale", au continuat lucrările de eficientizare energetică a Liceului Teoretic „Alexei Mateevici" din orașul Șoldănești. Pentru acest proiect, din surse UE, în anul 2023, au fost valorificate mijloace financiare în sumă de 32,7 mln lei, iar pentru proiectul „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală", în cadrul căruia se planifică construcția apeductului magistral Chișinău-Strășeni-Călărași, finanțat de către Guvernul Federal German prin intermediul băncii de dezvoltare KfW au fost investiți peste 11,4 mln lei.

„În anul 2024 ne propunem continuarea acestor inițiative și menținerea ritmului de dezvoltare, astfel încât ADR Centru să rămână un actor important în promovarea unei creșteri economice echitabile și durabile în regiune. Succesele înregistrate în 2023 oferă un fundament solid pentru continuarea eforturilor și pentru construirea unei comunități mai prospere și mai unite în viitor”, rezumă Agenția de Dezvoltare Regională Centru.

img24000131

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!