ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CNAM va acorda mai mulți bani pentru tratarea cazurilor de AVC

10:51 | 12.01.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 12 ian. /MOLDPRES/. CNAM a anunțat că susţine depistarea precoce a AVC şi tratamentul acestei afecţiuni prin finanţarea investigaţiilor medicale, medicamentelor, serviciilor medicale spitaliceşti şi a celor în condiţii de ambulatoriu, la domiciliu, a serviciilor de recuperare, precum şi a dispozitivelor medicale necesare, comunică MOLDPRES.

Potrivit CNAM, din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM) sunt procurate serviciile de tratament intervențional în AVC acordate în primele şase ore de la debutul simptomelor. În anul curent, pentru tratarea acestor cazuri acute au fost planificate peste 20 de milioane de lei. Costul tratamentului unui pacient depășește 120 de mii de lei.

De asemenea, din fondurile AOAM este acoperit și tratamentul medicamentos al trombolizei, pentru care este utilizat un medicament costisitor – alteplasum, achitat suplimentar costului cazului tratat. În 2024, pentru acest medicament au fost planificate circa patru milioane de lei, sumă dublă față de anul trecut.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!