ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șase vameși și un angajat al IGPF vor ajunge pe banca acuzaților pentru corupere pasivă

13:41 | 12.01.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 12 ian. /MOLDPRES/. Procuratura Anticorupție a anunțat că a finalizat urmărirea penală și a  expediat în instanță cauza penală de învinuire a șase angajați ai Serviciului Vamal (SV) și a unui angajat al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF), bănuiți de corupere pasivă, comunică MOLDPRES.

Potrivit procuraturii, cauza penală a fost pornită în ianuarie 2021 și anterior din ea au fost disjunse alte 3 cauze penale, în privința a 5 angajați ai IGPF, precum și a 3 persoane fizice.

Conform probelor administrate, în perioada 2020-2022, cei șase angajați ai SV și angajatul IGPF, ce își desfășurau activitatea în punctele de trecere a frontierei Sculeni - Sculeni, Leușeni - Albița, au pretins și primit mijloace financiare ce variau între 50-500 euro, pentru a favoriza trecerea autovehiculelor ce transportă pasageri şi/sau colete, fără a dispune măsurile legale ce se impuneau, efectuând un control superficial, fără a obliga conducătorii mijloacelor de transport de a achita drepturile de import pentru mărfurile care le transportau, precum și pentru urgentarea procedurii de verificare.

Învinuiții nu și-au recunoscut vinovăția. Dacă vor fi găsiți culpabili de comiterea acestor infracțiuni, aceștia riscă o pedeapsă sub formă de închisoare de la 3 la 7 ani cu amendă şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice pe un termen de la 5 la 10 ani.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!