ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Preşedintele ucrainean şi premierul britanic au semnat un acord de securitate

17:56 | 12.01.2024 Categorie: Externe

Kiev, 12 ian. /MOLDPRES/. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi premierul britanic Rishi Sunak au semnat vineri la Kiev un acord de securitate între cele două ţări, relatează MOLDPRES cu referire la Reuters și Agerpres.

Este un "acord de securitate fără precedent", care va rămâne în vigoare până când Ucraina va adera la NATO, a declarat preşedintele ucrainean.

Acesta s-a declarat totodată "bucuros de încheierea primului acord cu Regatul Unit" ce constituie "baza pentru lucrul cu alţi parteneri".

Kievul şi Londra vor putea încheia ulterior acorduri suplimentare, pentru anumite sectoare, dacă va fi necesar, a mai spus Zelenski.

În timpul vizitei sale la Kiev, premierul britanic a anunţat în ce-l priveşte o majorare a ajutorului militar pentru Ucraina şi livrarea fără precedent a mii de drone.

Ajutorul militar britanic pentru 2024/2025 se va ridica astfel la 2,5 miliarde de lire sterline, în creştere cu 200 de milioane faţă de cei doi ani precedenţi, suma totală a ajutorului britanic pentru Ucraina ajungând astfel la aproape 12 miliarde de lire (14 miliarde de euro).

img24000190

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!