ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Poetul Mihai Eminescu a fost omagiat la 174 de ani de la naștere

13:22 | 15.01.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 ian. /MOLDPRES/. Poetul național Mihai Eminescu a fost omagiat astăzi la Chișinău, la 174 de ani de la naștere. Evenimentul face parte din suita de acțiuni organizate de Ziua Națională a Culturii, sărbătorită în această zi în R. Moldova, informează MOLDPRES.

În dimineața zilei, la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” s-au adunat reprezentanți ai administrației publice centrale și locale, scriitori, oameni de cultură, admiratori ai creației eminesciene.

Tot aici a avut loc o manifestare literar-artistică, precum și un moment de evocare a personalității poetului, susținut de oameni de cultură și artă. În alocuțiunea sa, vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Ivan Pilchin, a menționat că Ziua Națională a Culturii o identificăm cu ziua de naștere a poetului național Mihai Eminescu. ”În această zi sărbătorim nu doar tot ce este autentic în cultura noastră, ci și faptul că  prin cultivarea și protejarea autenticității noastre culturale, putem să contribuim la îmbogățirea patrimoniului întregii umanități. Prin literatura noastră, prin muzica noastră, cinematografia, arta plastică, teatrul sau dansul nostru, putem să ne definim identitatea și sensibilitatea noastră, să comunicăm cu alte culturi, să ne conectăm la circuitul ideilor și la idealurile umaniste ale lumii aflate în permanentă transformare. Această zi este o ocazie de a reveni la opera lui Eminescu, care este simbolul unității naționale și un model de rezistență națională”, a subliniat Ivan Pilchin. 

La rândul său, scriitorul Iulian Filip a spus că Mihai Eminescu are mai multe porți deschise – și spre copiii care o pornesc de la ”Somnoroase păsărele”, și de la cei tineri, care pornesc de la poezia ”De ce nu-mi vii” și  de la cei mai mari, care pornesc cu scrisorile lui Eminescu, până la cei mai maturi care pornesc de la publicistica lui Eminescu. ”Sunt trepte diferite și porți diferite. E bine ca astăzi oamenii să citească un pic altfel paginile din creația lui Eminescu, pe care le-au citit ei anterior”, a subliniat Iulian Filip.

Cu prilejul Zilei Naționale a Culturii, marcată astăzi în Republica Moldova, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a transmis un mesaj pentru toți cei care stau la straja culturii noastre în satele și orașele țării, dar și celor care ne promovează valorile peste hotare. El a mulțumit angajaților din domeniul culturii pentru munca, pasiunea și dăruirea de care dau dovadă și care, deseori, sunt la limita sacrificiului. Sergiu Prodan a mulțumit și publicului, fără de care actul artistic nu ar putea avea loc, îndemnându-l să prețuiască cultura și pe oamenii care o creează. „Este bunul pe care îl putem purta cu noi în gând și suflet, e bogăția pe care o putem transmite generațiilor viitoare și pe care nu ne-o poate lua nimeni”, a spus ministrul Culturii.

Tot astăzi, la ora 19.00, la Sala cu Orgă, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova și cu sprijinul TVR Moldova organizează  un concert de cameră cu participarea muzicienilor Andrei Ioniță (violoncel) și Alexandra Tîrșu (vioară), împreună cu pianistul Marcel Lazăr.

Mihai Eminescu, considerat de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română, s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoşani, România. S-a stins din viaţă pe 15 iunie 1889, la Bucureşti. A fost înmormântat la cimitirul Bellu din Bucureşti. La 28 octombrie 1948, Mihai Eminescu a fost ales post-mortem membru al Academiei Române.

Ziua Naţională a Culturii a fost instituită printr-o hotărâre a Parlamentului în 2012 şi are ca scop promovarea culturii naţionale, a valorilor culturale autentice, precum şi a personalităților marcante din domeniu. 

img24000227

img24000227

img24000227

img24000227

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!