ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Proiect investițional de 2 mln de euro, lansat la USMF „Nicolae Testemițanu”

14:38 | 16.01.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 16 ian. /MOLDPRES/. Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova a lansat astăzi subproiectul investițional „Modernizarea și fortificarea educației prin cercetare în farmacie și medicină în cadrul USMF Nicolae Testemițanu FORCE_Farm”, valoarea căruia este de 2 milioane de euro, transmite MOLDPRES.

Rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, Emil Ceban, a declarat că unul dintre principalele obiective de dezvoltare ale universității se bazează pe implementarea principiului „instruire prin cercetare”.

Potrivit rectorului, resursele alocate în cadrul proiectului vor fi utilizate pentru crearea unui laborator de biotehnologii vegetale și farmaceutice pentru studii în domeniul științelor farmaceutice fundamentale și de profil și a unui laborator de nanotehnologii farmaceutice și design al medicamentelor, care va asigura abordarea prin experiment și cercetare a disciplinelor de profil farmaceutic, dar și a celor clinice. Totodată, vor fi utilate cu echipament modern laboratoarele Centrului științific al medicamentului și va fi creată o sală de studii de cercetare dotată cu sisteme educaționale specializate, care va asigura participarea studenților în procesul de simulare a experimentelor și a etapelor de elaborare a medicamentelor.

„Crearea acestei infrastructuri va contribui la educarea biotehnologică a studenților, prin însușirea abilităților practice avansate în domeniul analizelor fizico-chimice și bioanalizei, și la aplicarea diverselor metode moderne de cercetare a proprietăților medicamentelor”, a specificat Emil Ceban. 

Secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării, Adriana Cazacu, a afirmat că în ultimii doi ani Guvernul a investit mai multe mijloace financiare, acordând granturi universităților. „Este important să creăm medii de învățare conforme standardelor lumii în care trăim. Constatăm că la USMF „Nicolae Testemițanu” se investesc resurse financiare considerabile, se schimbă mediile de învățare, studenții beneficiază de laboratoare moderne dotate cu tehnologii de ultimă generație, sunt modernizate cămine și terenuri de sport”, a punctat Adriana Cazacu.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Alexandru Gasnaș, a salutat lansarea proiectului menționând că în ultimii ani au fost făcute investiții semnificative în domeniul cercetării.

Inițiativa lansată astăzi se înscrie în runda a doua a apelului de subproiecte din cadrul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială.

FORCE_Farm se axează pe fortificarea platformei didactice, de cercetare și elaborarea medicamentelor. Subproiectul prevede gestionarea procesului educațional la Facultatea de Farmacie prin prisma metodologiei de cercetare a medicamentelor și familiarizarea studenților de la Facultatea de Medicină cu acest proces, în scopul integrării procesului de studii la cele două facultăți.

img24000259

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!