ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prima ședință de lucru din anul 2024 a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană

16:29 | 16.01.2024 Categorie: Oficial

Chişinău, 16 ian. /MOLDPRES/. La sediul din or. Tiraspol al Misiunii OSCE din Republica Moldova a avut loc astăzi prima din acest an ședință de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului şi Tiraspolului, Oleg Serebrian şi Vitalii Ignatiev, relatează MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.

Negociatorul șef de la Chișinău a accentuat necesitatea identificării soluțiilor viabile la cele mai stringente probleme ale locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, evitării acțiunilor unilaterale și discriminatorii în privința fermierilor din raionul Dubăsari, școlilor cu predare în limba română, funcționarilor din subdiviziunile teritoriale ale autorităților publice ale Republicii Moldova amplasate în Zona de Securitate și altor categorii de cetățeni.

A fost reamintit faptul că îmbunătățirea situației foarte complicate a drepturilor omului în regiunea transnistreană necesită o atenție permanentă, inclusiv a fost reiterat apelul marcării unei dinamici pozitive pe cazuri de rezonanță (Pleșcanov V., Dimov Al., Menzarari S., Dudnic Vl., Ermurachi V.), precum și a asigurării respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale acestora, inclusiv la asistență medicală calificată.

Referitor la obiecțiile invocate de reprezentantul politic de la Tiraspol vis-a-vis de prevederile noului Cod vamal al Republicii Moldova și ale plăților pentru poluarea mediului aplicate în privința agenților economici din regiunea transnistreană a fost menționat că aceste cerințe sunt menite să aducă treptat activitatea acestor întreprinzători în câmpul legal național, cu respectarea regulilor de concurență loială și angajamentelor asumate de R. Moldova la nivel internațional.

La fel, s-a precizat că aceste norme nu vizează componenta fiscală, oferă condiții echitabile de activitate mediului de afaceri de pe ambele maluri care poate beneficia de facilitățile oferite Republicii Moldova prin acordurile bi- și multilaterale în vigoare, inclusiv în partea ce ține de preferințele comerciale ale UE.

Cu privire la licențierea activității întreprinderilor din regiune și a autorizării tranzacțiilor de import-export al diferitelor categorii de mărfuri efectuate de către acestea, inclusiv a bunurilor ce sunt calificate ca fiind cu dublă destinație sau a echipamentelor medicale generatoare de radiații ionizante, s-a reamintit că dificultățile întâmpinate în acest proces pot fi depășite urmare a conformării la exigențele stabilite de legislația națională în vigoare, respectării cerințelor de securitate corespunzătoare, evaluării pe teren a criteriilor conformitate și de calitate.

La fel, pe agenda discuțiilor a figurat tema funcționalității punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport din orașele Tiraspol și Rîbnița, context în care Chișinăul a evidențiat disponibilitatea asigurării unui regim de lucru eficient al acestor subdiviziuni teritoriale, cu sporirea dinamicii de documentare cu plăci de model neutru a autovehiculelor din regiune.

Chișinăul și Tiraspolul au exprimat deschiderea de a intensifica interacțiunea în formatul de lucru al reprezentanților politici și cel al grupurilor de lucru sectoriale, iar în timpul apropiat urmează a fi convocați experții din sfera ocrotirii sănătății.

img24000260

img24000260

img24000260

img24000260

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!