ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost lansat Calendarul Național 2024

17:06 | 16.01.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 16 ian. /MOLDPRES/. În cadrul suitei de evenimente prilejuite de celebrarea Zilei Naționale a Culturii, Biblioteca Națională a Republicii Moldova a lansat astăzi Calendarul Național 2024, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Veronica Borș, director adjunct al instituției și coordonatoarea volumului a menționat că lucrarea ”Calendarul Național” are un caracter enciclopedic, însumând o serie de nume de referință din domeniul științei, culturii și artei, personalități reprezentative din Republica Moldova și din întreg spațiul românesc (în special din Țara Moldovei și din România întregită), precum și din cultura și civilizația universală.

Potrivit sursei citate, printre figurile notorii cuprinse în prezenta ediție se regăsesc: sculptorul Iurie Canașin, doctor în filozofie, profesor universitar, care marchează 85 de ani; Ion Costaș, general și erou de război, primul ministru al Afacerilor Interne și al Apărării din Republica Moldova – 80 de ani; Vasile Șoimaru, economist, doctor în economie, conferențiar universitar, publicist, fotograf, monografist, politician, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, semnatar al Declarației de Independență a Republicii Moldova – 75 de ani; Anatol Petrencu, istoric, specialist în istoria contemporană a românilor și istoria universală, doctor habilitat în istorie, profesor universitar, politician, blogger – 70 de ani; Ion Eremia, istoric, specialist în istoria medievală a românilor, doctor habilitat în istorie, profesor universitar, cercetător științific – 70 de ani ș.a.

”Sunt comemorați, de asemenea, oameni de cultură, politicieni, cărturari etc., omagiați în anul 2024, care au contribuit substanțial la dezvoltarea literaturii, artei, științei românești și universale: Dosoftei, teolog, cărturar, poet, traducător, mitropolit al Moldovei – 400 de ani de la naștere; Petru Kunițki, protoiereu, slujitor al Bisericii Ortodoxe și al învățământului religios, primul rector al Seminarului Teologic din Chișinău – 250 de ani de la naștere; Ioan Mihaly de Apșa, istoric, jurnalist și om de cultură român, militant pentru drepturile românilor din Maramureș – 180 de ani de la naștere; Alexandru Marghiloman, jurist român, prim-ministru al României, artizan al României întregite – 170 de ani de la naștere; Mihai Volontir, actor de teatru și film, regizor, interpret de muzică, Artist al Poporului, cavaler al „Ordinului Republicii”, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova – 90 de ani de la naștere; Ion Aldea-Teodorovici, compozitor și interpret de muzică ușoară, Artist Emerit – 70 de ani de la naștere ș.a.”, a precizat Veronica Borș.    

În cele 355 de pagini, lucrarea cuprinde descrierea a peste 1000 de date memorabile, distribuite pe luni, prezintă informații despre mai mult de 600 de evenimente naționale și internaționale aniversare, comemorative, profesionale și sărbători care vor fi celebrate în anul 2024.

Prezent la eveniment, academicianul Andrei Eșanu a afirmat că această lucrare încearcă să prezinte întreaga noastră cultură și civilizație multiseculară prin marile sale personalități, prin marile evenimente care s-au derulat  de-a lungul secolelor și care într-un fel sau altul în acest an 2024 vor împlini aniversări frumoase. La rândul său, scriitorul Vitalie Ciobanu a spus că ”CN” este o sursă de informație foarte prețioasă, o enciclopedia a anului, iar deputatul Vasile Șoimaru – că este o lucrare foarte complexă, care conține informații valoroase despre diverse personalități din țară și de peste hotare.  

Din echipa de autori fac parte Elena Barbos-Balinschi, Maria S. Ciobanu, Elena Harconița, Ana Struță, iar din colegiul de redacție - acad. Andrei Eșanu (președinte), Iurie Colesnic (vicepreședinte), Elena Pintilei, director BNRM, dr. Iulian Filip, dr. Ion Valer Xenofontov, dr. Maxim Melinti și Elena Balinschi (secretar). Coordonator de ediție: Veronica Borș.

img24000261

img24000261

img24000261

img24000261

img24000261

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!