ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Traducătorul și redactorul de carte Gheorghe Chiriță ar fi împlinit 75 de ani

10:06 | 17.01.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 17 ian. /MOLDPRES/. Traducătorul și redactorul de carte Gheorghe Chiriță, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, ar fi împlinit astăzi 75 de ani, informează MOLDPRES.

Potrivit criticului literar Eugen Lungu, Gheorghe Chiriță a fost unul dintre cei mai buni redactori pe care i-a cunoscut. ”Muncea rapid și eficient. Manuscrisele care treceau prin grila sa îi purtau neapărat amprenta. Pete de cafea, uneori de vin, și miroseau a ”Cosmos”, fuma câte patru pachete de țigări pe zi. Așa că ”biroul său”, de cum se desprimăvăra și până în toamnă, era sub nucul din curtea editurii. Era omul libertăților absolute”, a constatat Eugen Lungu.

La rândul său, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Teo Chiriac a afirmat că Gheorghe Chiriță a fost un om de o rară inteligență, generozitate și profunzime. ”A fost cel care i-a redactat pe mulți scriitori”, a subliniat Teo Chiriac.

Gheorghe Chiriță s-a născut la 17 ianuarie 1949 în Ialoveni. În 1973, a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Limbi Străine. În 1996, a debutat editorial cu traducerea volumului ”Viaţa lui Salvador Dali povestită de Salvador Dali”.

A tradus cărțile ”Claude Dubear. Criza identităților: Interpretarea unei mutaţii”, ”Cronica Basarabiei, 1918-1944: mărturii din presa timpului şi imagini de epocă” ș.a.

În 1996 a fost distins cu premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova și în 2005 cu premiul Uniunii Latine.

Pe 16 iunie 2023, la Biblioteca municipală ”B. P. Hasdeu” din capitală a fost lansată cartea ”Omul libertăților absolute”, dedicată regretatului redactor de carte și traducător Gheorghe Chiriță.

S-a stins din viață la 26 decembrie 2021.

img24000277

img24000277

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!