ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premiera unui spectacol de Alexandru Cozub va avea loc la Teatrul Național ”Mihai Eminescu”

16:19 | 18.01.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 18 ian. /MOLDPRES/. La Teatrul Național ”Mihai Eminescu” va avea loc sâmbătă și duminică, 20 și 21 ianuarie, premiera spectacolului ”August” de dramaturgul american Tracy Letts în regia lui Alexandru Cozub, informează MOLDPRES.

În cadrul unei conferințe de presă de astăzi, regizorul Alexandru Cozub a menționat că publicul este invitat să asiste la o reuniune de familie. Într-un august torid, Violet, o mamă bolnavă, alarmată de dispariția soțului său, Beverly Weston, își cheamă copiii și sora să revină acasă, în ținutul arid și bântuit de tornade, din Oklahoma. Un text faimos despre reversul întunecat al relațiilor de familie, despre coșmarul toxic în care ne putem scufunda în absența empatiei, a căldurii sufletești, despre înstrăinare și ambiții, despre ne-iubire și egoism.

””August” este o piesă destul de cunoscută în lume, montată de mai multe ori. A fost făcut și un film la Hollywood. A fost nominalizată la Oscar. Este o poveste de familie, despre apocalipsa unei familii. Sunt multe evenimente emoționante și amuzante. Spectacolul este o chemare la niște cugetări, ca să vadă și spectatorul unde am ajuns noi cu aceste personaje”, a precizat Alexandru Cozub.

La rândul său, actrița Tatiana Lazăr, care joacă rolul Violetei a afirmat că multe lucruri care se întâmplă în această familie au loc și la noi. ”Mulți dintre membrii familiei nu s-au văzut de ani de zile. Mulți dintre ei rămân singuri, cu timpul neînțelegerile dintre ei devin și mai mari. E vorba de o situație de neiubire. Toți vor să se înțeleagă, dar nu le reușește”, a constatat Tatiana Lazăr.    

Potrivit Margaretei Pântea (Barbara Fordham), textul este un material greu pentru ea, deoarece aici este vorba și de rănile sufletești pe care le avem fiecare dintre noi din copilărie, din programe transmise nouă de la bunei, străbunei, păcate nemărturisite, astfel încât suferă copiii, toată generația. ”Spectacolul este despre secretele familiei nemărturisite și se ajunge la boli, inclusiv la cancer. Am descoperit și aici că acest cancer al mamei mele din spectacol tot vine de la neiertare și atunci apar niște tumori pe organe”, a mai spus Margareta Pântea.

La rândul său, Iurie Negoiță (Beverly Weston) a menționat că spectacolul este un proiect foarte curios. ”Chiar dacă se spune că această temă este erodată, în viziunea lui Cozub ea prinde alt contur și alt sens. E o formă de relații în familie neexploatată încă. Noi jucăm în spectacol, încercând să demonstrăm că sunt și alte soluții pentru aplanarea acestor conflicte din familie”, a subliniat Iurie Negoiță.

De asemenea, în spectacol joacă actorii Alexandru Leancă (Bill Fordham), Rusanda Radvan (Jean Fordham), Doriana Zubcu-Codreanu (Ivy Weston), Ana Tkacenko (Karen Weston), Angela Ciobanu (Mattie Fae Aiken), Nicu Suveică (Charlie Aiken), Ghenadie Gâlcă (Charlie Aiken Junior), Corina Rotaru (Johnna Monevata) și Valentin Zorilă (Șeriful Deon Gilbeau).

Premiera mondială a spectacolului ”August: Osage County” a fost prezentată în 2007 la Chicago și Broadway.

img24000333

img24000333

img24000333

img24000333

img24000333

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!