ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Administratorul unei companii de construcții din Chișinău va ajunge pe banca acuzaților

09:46 | 22.01.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 22 ian. /MOLDPRES/. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale de comun cu Serviciul Fiscal de Stat a anunțat că a trimis în judecată dosarul unui administrator de companie în construcții din Chișinău, bănuit că a prejudiciat statul cu peste 25.000.000 lei, în perioada 2017-2022, comunică MOLDPRES.

Potrivit PCCOCS, bărbatul a fost investigat de procurori și Serviciul Fiscal de Stat începând din 2021, în trei dosare care au fost conexate și investigate într-o singură procedură. Procurorii PCCOCS i-au incriminat acestuia infracțiunea de evaziune fiscală, insolvabilitate intenționată a unei companii de construcții al cărei director era, începând din 2012, precum și păstrarea pistolului cu permis expirat, la o altă adresă decât cea autorizată.

Astfel, procurorii îl acuză pe director că a gestionat fraudulos activitatea întreprinderii. Mai exact, acesta a indicat în declarațiile fiscale date denaturate pentru 2017-2020, precum și a redus venitul ce urma să fie impozitat pentru anii 2017-2021. Prin această metodă, directorul a evitat să plătească statului impozite și TVA de peste 18.000.000 lei, din suma totală a acțiunii civile de 25.000.000 lei. De asemenea, acesta a acordat împrumuturi cu caracter vădit fictiv altor companii, în sume de zeci și sute de mii de lei, ceea ce a dus la insolvabilitatea intenționată a propriei companii.

La solicitarea procurorilor PCCOCS, au fost aplicate sechestre asupra bunurilor acestuia: teren pentru construcții și un apartament. De asemenea, au fost aplicate sechestre și pe cotele-părți de 10% din aproape 90 de bunuri viitoare dintr-o casă de locuit din Chișinău. 

Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă amendă de până la 350.000 lei sau închisoare până la 5 ani. De asemenea, învinuitul ar putea fi lipsit și de dreptul de exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!