ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CNCPPCI a lansat inițiativa de a declara 2024 Anul Dumitru Blajinu

10:22 | 22.01.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 22 ian. /MOLDPRES/. În această toamnă se împlinesc 90 de ani de la fondarea Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial şi 90 de ani de la naşterea lui Dumitru Blajinu, personalitate marcantă a culturii tradiţionale din Republica Moldova. În semn de omagiu, Centrul sus-numit, a lansat iniţiativa de a dedica anul 2024 memoriei marelui rapsod – cel care ne-a lăsat un nepreţuit tezaur folcloric, pe care avem datoria să-l păstrăm pentru generaţiile viitoare, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, directorul CNCPPCI, Silvia Zagoreanu a menționat că întru perpetuarea și promovarea acestui patrimoniu, se recomandă conducătorilor formațiilor artistice să includă în repertoriu creații folclorice din cele 10 culegeri semnate de Dumitru Blajinu, iar șefilor direcțiilor/secțiilor cultură să organizeze pe parcursul anului manifestări cultural-artistice de comemorare a vestitului folclorist.

Născut la 11 noiembrie 1934, în satul Pererîta din plasa Lipcani, judeţul Hotin, azi raionul Briceni, Dumitru Blajinu a excelat pe parcursul vieții în calitate de violonist, dirijor de orchestră, compozitor, aranjor. ”În perioadele 1985-1988, 1991-1994, 2004-2009, a fost colaborator al Centrului Național de Creaţie Populară (astăzi CNCPPCI), unde a muncit cu dăruire, profesionalism şi multă pasiune. El a contribuit la dezvoltarea Fondului de folclor prin desfăşurarea activităţilor de cercetare, valorificare şi arhivare a materialului muzical tradiţional”, a subliniat Silvia Zagoreanu.

Ca o încununare a dragostei pentru folclor, fondează şi dirijează Orchestra de muzică populară „Folclor”, alături de care a înregistrat un număr impresionant de piese instrumentale în diverse forme și creații de autor. În laboratorul orchestrei a educat o pleiadă de solişti vocalişti şi instrumentişti, care ulterior au devenit artişti emeriţi şi artişti ai poporului din Republica Moldova.

Pe parcursul activității sale, a imprimat peste 1800 de creații, păstrate în Fondul de aur al Radioteleviziunii din Chișinău. A înregistrat la radio, în postură de violonist și prim-dirijor al Orchestrei „Folclor”, circa 40 de piese instrumentale în diverse forme și peste 300 de creații de autor: cântece, balade, piese instrumentale, suite, rapsodii etc. În anul 1994, Dumitru Blajinu a fost distins cu Ordinul Republicii. La propunerea Ministerului Culturii, devine în anul 2014 laureat al Premiului Național, iar începând cu anul 2015 a fost beneficiar al indemnizațiilor de merit acordate marilor personalități din domeniul culturii. Dumitru Blajinu s-a stins din viață la 6 iulie 2015. A fost înmormântat la Cimitirul Central Ortodox de pe str. Armenească din Chișinău.

img24000391

img24000391

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!