ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O delegație bulgară a discutat la Chișinău perspectivele pentru educație, cooperare pentru cercetare

18:59 | 22.01.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 22 ian. /MOLDPRES/. Un grup de lucru condus de viceministrul bulgar al Educației și Științei, profesorul Genka Petrova a întreprins o vizită la Chișinău în perioada 17-19 ianuarie, pentru a discuta detaliile unui viitor acord interguvernamental. Grupul de lucru a inclus reprezentanți ai Universității Angel Kanchev din Ruse și Ambasadei Bulgariei la Chișinău, a menționat misiunea diplomatică, relatează BTA.   

Viceministrul bulgar și secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării al R. Moldova, Adriana Cazacu, au discutat consolidarea cooperării în educație și cercetare, precum și noi oportunități pentru dezvoltarea proiectelor. La întâlnire au fost examinate unele aspecte ale relațiilor moldo-bulgare în domeniul educației și cercetării. Părțile au apreciat cadrul legal fundamental pentru promovarea relațiilor de cooperare, evidențiind acordul de cooperare din 2000 privind recunoașterea documentelor de studii, acordul din 2004 dintre guvernele R. Moldova și Bulgariei privind acordarea de asistentă Universității de Stat Grigore Țamblak din Taraclia, precum și protocolul interministerial din 2008 privind cooperarea in educație, potrivit paginii oficiale www.mec.gov.md.   

Adriana Cazacu a menționat că susținerea din partea Guvernului Bulgariei este una considerabilă, atât în sectorul educației și cercetării, cât și în relațiile socio-culturale și economice, în special, suportul politic recent pentru integrarea europeană a R. Moldova. Secretarul de stat moldovean a mulțumit părții bulgare pentru susținerea acordată Universității din Taraclia, pentru donațiile de cărți și computere din Bulgaria, trimiterea de delegații de conferențiari din această țară pentru predarea cursurilor de limba bulgară, precum si oferirea de stagii și formare pentru lectori și studenți.    

Genka Petrova a specificat că Bulgaria va continua să susțină R. Moldova în procesul de aderare la UE. Părțile, de asemenea, au avut discuții privind îmbunătățirea calității educației și pregătirii profesionale a studenților și cadrelor didactice la Universitatea de Stat Grigore Țamblak și perspectiva semnării unui nou acord de colaborare în acest sens. La final, părțile au convenit să continue dialogul și să acționeze împreună în privința a cât mai multe proiecte bilaterale.      

Această știre este selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către MOLDPRES, conform acordului de colaborare dintre agenţii

img24000413

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!