ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Răspunsul CNA la demersul instituției prezidențiale confirmă că termenul de „premiu” nu se înscrie în noțiunea de „cadou”

14:08 | 23.01.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 23 ian. /MOLDPRES/. Centrul Național Anticorupție (CNA) a făcut precizări cu referire la premiul „Timișoara pentru Valori Europene” oferit șefei statului Maia Sandu, care include și suma de 30 mii de euro, informează MOLDPRES.

CNA a specificat că regimul juridic al cadourilor nu este aplicabil în cazul acordării sau decernării unor premii, având în vedere că termenul de „premiu” nu se regăsește în lista termenilor care se circumscriu noțiunii de „cadou”, potrivit Legii integrității.

De asemenea, CNA a accentuat faptul că premiul „Timișoara pentru Valori Europene” a fost instituit prin Hotărârea Consiliului local, respectiv aprobat prin act normativ al unei autorități publice și publicat transparent pe pagina primăriei.

„Manipularea termenilor cu scopul de a denigra instituția prezidențială sunt un instrument de propagandă menit să slăbească încrederea în instituții și în societate. Premiile sunt o recunoaștere a meritelor, iar decernarea acestora este o practică firească la nivel internațional. De astfel de premii au beneficiat inclusiv prim-miniștri și președinți de țară”, a declarat șeful de cabinet al Președintei, Adrian Băluțel.

De asemenea, instituția prezidențială a remarcat că „președintele Maia Sandu va decide modul de utilizare a banilor după ce aceștia vor fi transferați”.

Pe 13 ianuarie curent, șefa statului Maia Sandu a efectuat o vizită oficială la Timișoara. În timpul acesteia, președintei i-a fost conferit premiul „Timișoara pentru Valori Europene”.

img24000435

img24000435

img24000435

img24000435

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!