ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Autorității Naționale de Integritate

14:34 | 23.01.2024 Categorie: Comunicate

Chişinău, 23 ian. /MOLDPRES/. Avere nejustificată de peste 2 milioane 668 mii lei și diferență vădită de peste 844 mii lei depistate la un fost manager al unui proiect de construcție. Alt fost conducător a încălcat regimul juridic al declarării averii.

Autoritatea Națională de Integritate a stabilit prin act de constatare, pentru perioada 01.08.2016-31.12.2019, o diferență substanțială, în mărime de 2 668 951,64 lei între averea dobândită, veniturile obținute și cheltuielile realizate de subiectul controlului și membrii familiei sale, precum și caracterul nejustificat al deținerii acestei averi.

De asemenea ,s-a constatat, pentru perioada 04.07.2014-31.07.2016, o diferență vădită în mărime totală de 844 667,14 lei între proprietatea dobândită și veniturile obținute de acesta și familia sa.

ANI va transmite cauza în instanța de judecată spre examinare în vederea dispunerii confiscării averii nejustificate în mărimea diferenței substanțiale constatate.  Persoana supusă controlului se decade din dreptul de a exercita o funcție publică și de demnitate publică, cu excepția funcțiilor elective, pe o perioadă de 3 ani din momentul când averea va fi constatată ca fiind nejustificată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă sau când actul de constatare va deveni definitiv.

Numele persoanei va fi înscris în Registrul de stat al persoanelor care au interdicție de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică.

ANI a emis alt act de constatare în privința unui ex-director al unei instituții de stat prin care s-a stabilit încălcarea regimului juridic al declarării averii. Acesta nu a declarat sau a declarat eronat, în declarațiile de avere, date despre un bun imobil, bunuri mobile și venitul din înstrăinarea unui bun mobil.

Persoanele vizate au dreptul de a contesta actele de constatare, care la moment nu sunt definitive.

Actele de constatare pot fi vizualizate integral pe pagina oficială a ANI, în secțiunea – ANI interactiv, link: https://www.ani.md/ro/acte-constatare

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!